9 C
București
joi, 29 februarie 2024
AcasăȘtiințăAr putea exista viață pe o planetă ce orbitează o stea pitic...

Ar putea exista viață pe o planetă ce orbitează o stea pitic alb

Cercetătorii cred că ar putea exista o planetă care asigure condiții de viață, în apropierea unui soare în stingere.

Dacă informațiile vor fi confirmate, ar fi pentru prima dată când condiții de viață apar pe o planetă care orbitează precum o stea, numită “pitic alb”.

Planeta a fost identificată într-o zonă a stelei ce nu presupune temperaturi nici prea scăzute și nici prea ridicate pentru a permite viață.

Studiul a fost publicat de Royal Astronomical Society.

Profesorul Jay Farihi de la University College London spune că observația a fost complet nouă pentru astronomi.

“Este pentru prima dată când ceva este văzut în zona habitabilă a unui pitic alb. Și astfel există posibilitatea de viață într-o altă lume ce-l orbitează”, a afirmat profesorul, la BBC News.

Ce este un pitic alb

De obicei, stelele de dimensiuni mari devin găuri negre, când se sting.

Stelele de dimensiuni mici, cum este și Soarele nostru, devin pitici albi, când li se epuizează combustibilul nuclear și își pierd straturile exterioare.

Când se formează, piticii albi produc o lumină de culoare albastru foarte deschis, aproape albă.

De obicei, sunt de dimensiunile unei planete.

Posibila planetă, ce se află la 117 ani lumină de Pământ este bănuită să fie de 60 de ori mai aproape de stea, decât planeta noastră față de Soare.

Cercetătorii nu au dovezi clare că planeta există, dar 65 de structuri de dimensiunea Lunii, ce orbitează zona habitabilă a piticului alb sugerează că s-ar afla acolo.

Citește și:

Vedere electrizantă din inima Căii Lactee

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Tendințe în creditare: de ce românii contractează tot mai mult împrumuturi online

Volumul creditelor nebancare acordate populației a înregistrat o creștere semnificativă în ultimii 12 ani, ajungând de la 800 de milioane de euro în 2011...

Putin aruncă săgeți spre Vest: „De ce ei (NATO) nu înțeleg că există pericolul unui conflict nuclear?”

Președintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri în timpul discursului său adresat națiunii că avertismentele statelor occidentale potrivit cărora Rusia s-ar pregăti să atace...

Arhiepiscopul Teodosie a lipsit de la ședința Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, pe care o conducea Patriarhul Daniel

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a lipsit de la ședința din 28 februarie 2024 a Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, ședință pe pe care o...
Ultima oră
Pe aceeași temă