18.2 C
București
sâmbătă, 15 iunie 2024
AcasăInternaționalAntony Blinken și Serghei Lavrov au avut o scurtă întrevedere la reuniunea...

Antony Blinken și Serghei Lavrov au avut o scurtă întrevedere la reuniunea G20

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut o scurtă discuţie la reuniunea miniştrilor de externe ai statelor G20, care s-a încheiat astăzi în capitala indiană New Delhi fără un comunicat comun, din cauza divergenţelor asupra conflictului din Ucraina, transmite AFP, conform bursa.ro.

Emiterea unei declaraţii finale a eşuat şi din cauza insistenţei Rusiei de a include în text necesitatea unei anchete “imparţiale” asupra exploziilor care au avariat gazoductele Nord Stream în septembrie în Marea Baltică.

Prin urmare, preşedinţia indiană a G20 va elabora un “rezumat” al reuniunii. Totuşi, ministrul indian de externe Subrahmanyam Jaishankar a menţionat că au existat numai două paragrafe în proiectul de declaraţie comună asupra cărora miniştrii nu au ajuns la un consens, în toate celelalte puncte ei având poziţii convergente.

Acest document final va sublinia importanţa unor lanţuri fiabile pentru aprovizionarea cu produse alimentare şi îngrăşăminte chimice, precum şi aprovizionarea rezilientă cu energie, a mai afirmat ministrul indian.

Secretarul de stat american Antony Blinken şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov au avut o scurtă discuţie în marja reuniunii, prima lor întâlnire faţă în faţă de când Rusia a declanşat anul trecut războiul în Ucraina. Discuţia lor s-a desfăşurat “în mers”, după cum au transmis atât Washingtonul, cât şi Moscova.

Blinken și Lavrov s-au întâlnit la summitul G20 la solicitarea primului, dar nu a fost o negociere sau o întâlnire

“Blinken a solicitat să-l contacteze pe Lavrov”, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, care a precizat că nu a fost vorba despre “o negociere sau o întâlnire”.

Un responsabil american a declarat la rândul său că Blinken i-a transmis interlocutorului său angajamentul SUA de a susţine Ucraina şi a îndemnat Rusia să revină asupra deciziei sale de a-şi suspenda participarea la tratatul de dezarmare nucleară Noul START.

Într-o declaraţie acordată presei după încheierea reuniunii G20, Lavrov a anunţat că declaraţia finală a fost blocată şi preşedinţia indiană va prezenta un rezumat al reuniunii. “Noi vorbim de bune maniere. Ei bine, omologii noştri occidentali au devenit foarte răi la acest capitol. Ei nu se mai gândesc la diplomaţie, ei doar şantajează şi ameninţă pe toată lumea”, a mai spus ministrul rus de externe.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Tentativă de înșelăciune în numele Direcției Generale Antifraudă Fiscală. DOCUMENT

Mai mulți contribuabili, persoane fizice, au semnalat că primesc emailuri de la ANAF prin care li se solicită achitarea unei garanții în cuantum de...

Motivul pentru care Radu Mazăre a fost eliberat din închisoare după cinci ani, deși avea de ispășit o pedeapsă de nouă ani

Fostul primar al orașului Constanța, Radu Mazăre, a fost eliberat condiționat la sfârșitul lunii mai, deși avea o pedeapsă de nouă ani de închisoare...

Cel mai persistent parfum pentru femei – Top 5 arome

Parfumul - o parte importantă a imaginii unei femei moderne. Este ceea ce creează prima impresie, rămâne imprimat în memorie și evocă asocieri pasionale...
Ultima oră
Pe aceeași temă