13.2 C
București
marți, 5 martie 2024
AcasăInternaționalAntigua și Barbuda dorește să iasă de sub monarhia britanică

Antigua și Barbuda dorește să iasă de sub monarhia britanică

Antigua și Barbuda intenționează să organizeze un referendum pentru a deveni republică în următorii trei ani, a declarat sâmbătă premierul națiunii din Caraibe pentru presa britanică, o decizie care ar putea duce la înlăturarea regelui Carol al III-lea din funcția de șef al statului.

“Aceasta este o chestiune care trebuie să fie supusă unui referendum… în următorii, probabil, trei ani”, a declarat premierul Gaston Browne pentru ITV News, la scurt timp după ce o ceremonie locală l-a confirmat pe Carol al III-lea ca rege al țării, în urma decesului Reginei Elisabeta a II-a, notează Reuters.

Statul din Caraibe este unul din cele 14 naţiuni unde monarhul britanic este şef al statului, premierul Browne semnând de altfel duminică un document prin care confirmă statutul Regelui Charles al III-lea în calitate de suveran.

Brown a declarat că a deveni republică este “un pas final pentru a completa cercul independenței pentru a ne asigura că suntem cu adevărat o națiune suverană”, dar a subliniat că un referendum nu este “un act de ostilitate” și nu va implica retragerea apartenenței la Commonwealth.

Prim-ministrul din Antigua nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii, iar Reuters nu a putut verifica propunerea în mod independent.

Națiunea are o populație de mai puțin de 100.000 de locuitori, potrivit datelor oficiale.

Angajamentul lui Browne vine pe fondul unei presiuni republicane tot mai mari în toată regiunea Caraibelor, Barbados votând anul trecut pentru înlăturarea monarhiei britanice, iar partidul de guvernământ din Jamaica a semnalat că ar putea să o urmeze.

Cu toate acestea, Browne – care va fi reales anul viitor – a declarat că nu a răspuns la o presiune generală din partea cetățenilor din Antigua pentru organizarea unui referendum.

“Cred că majoritatea oamenilor nici măcar nu s-au deranjat să se gândească la asta”, a declarat el pentru ITV.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Fermierii români renunță să mai folosească îngrășăminte, Faliment sigur

În România, devine tot mai greu pentru fermierii mici să facă agricultură, iar o mare parte dintre ei se îndreaptă către faliment, dacă...

România îşi promovează destinaţiile turistice la Târgul de Turism de la Berlin, în perioada 5-7 martie

Destinaţia turistică România va fi promovată, în perioada 5 - 7 martie, la cel mai mare şi important târg de turism din lume, organizat...

”Au început lucrările cu două utilaje”

Lucrările pe lotul 3 al autostrăzii A7, care leagă localitatea Pietroasele de municipiul Buzău, au început pe 1 martie, dar se pare că...
Ultima oră
Pe aceeași temă