Avertizarea transmisă de către directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, este deosebit de importantă pentru consumatorii din România, în special în contextul sărbătoririi zilei de 1 Mai, când tradiția include consumul de mici și bere.
Recomandarea directorului general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, de a evita achiziționarea produselor din carne tocată din locuri neautorizate este extrem de importantă pentru sănătatea și siguranța consumatorilor. Comercianții neautorizați pot să nu respecte standardele necesare pentru asigurarea condițiilor optime de transport, depozitare și comercializare a produselor din carne tocată. De asemenea, absența bonului de casă poate ridica semne de întrebare cu privire la legalitatea tranzacției și poate indica o posibilă nerespectare a regulilor și normelor în vigoare.
„La cumpărarea produselor din carne tocată acordaţi o atenţie deosebită aspectului produsului, urmăriţi modul de etichetare, nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate, iar pentru cele comercializate vrac este obligatorie înscrierea, la locul de comercializare, a datei durabilităţii minimale/datei limită de consum şi a ingredientelor alergene. Refuzaţi produsele din carne tocată pentru care există îndoieli privind calitatea şi modul de informare prin etichetare şi care nu au înscrisă, pe etichetă, data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau depăşită! În cazul în care petreceţi ziua de 1 Mai în zone de agrement, e bine să fiţi atenţi la câteva aspecte: trebuie urmărit, în cazul produselor alimentare, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătate şi anume: existenţa şi funcţionarea vitrinelor frigorifice în care sunt expuse alimentele; integritatea ambalajelor, care trebuie să asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării; etichetarea acestora, cu date referitoare la tipul produsului, originea acestuia, termenul de valabilitate. Şi un ultim sfat, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba în cazul în care, în mod justificat, doreşte să reclame calitatea/siguranţa unui produs”, a scris, sâmbătă, Paul Anghel, într-o postare pe Facebook.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!