14.3 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaAngel Tîlvăr a vorbit cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov, despre minele...

Angel Tîlvăr a vorbit cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov, despre minele din Marea Neagră

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a discutat cu omologul său, ministrul ucrainean al apărării, Rustem Umerov, mai multe subiecte ce țin de situația războiului, între care și eforturile comune ale României, Turciei și Bulgariei în contracararea pericolului reprezentat de minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră, potrivit jurnalul.ro.

Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a fost la Kiev, în cadrul delegației conduse de prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, la Şedinţa Comună a Guvernelor României şi Ucrainei.

Activitatea se desfășoară la scurt timp după vizita oficială în România a președintelui Volodimir Zelenski, context în care relația bilaterală dintre cele două state a fost elevată la nivel de parteneriat strategic, prin semnarea unei Declarații Comune asociate acestuia.

Ministrul Tîlvăr a avut o întrevedere bilaterală cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov.

Pe agenda de discuţii au figurat situaţia de securitate generată de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, cooperarea bilaterală în diferite domenii, precum și liniile de sprijin multidimensional acordat de România partenerului ucrainean.

Au fost evocate, de asemenea, rezultatele foarte bune ale Grupului de contact pentru Ucraina, inițiat și prezidat de către Statele Unite ale Americii.

Ministrul român al apărării a reiterat solidaritatea României cu poporul ucrainean, evidențiind sprijinul acordat celor peste 6 milioane de refugiați care au intrat pe teritoriul statului român de la declanșarea războiului de agresiune de către Federația Rusă asupra Ucrainei. A fost evidențiată, de asemenea facilitarea transportului grânelor de către România, utilitatea hub-ului umanitar de la Suceava, precum și eforturile țării noastre pe dimensiunea instruirii militarilor ucraineni sub umbrela misiunii EUMAM a Uniunii Europene. În context, a fost evidențiată și perspectiva instruirii piloţilor ucraineni, pe viitor, în cadrul Centrului de instruire F-16 care va fi operaționalizat în România, cu scopul de a pregăti piloţi români, aliați și parteneri.

Totodată, pe timpul reuniunii a fost subliniată necesitatea unității și a unui angajament susținut al comunității internaționale în sprijinul Ucrainei, inclusiv în procesul de reconstrucție post-conflict.

Ministrul Tîlvăr l-a informat pe ministrul Umerov despre eforturile comune ale României, Turciei și Bulgariei în contracararea pericolului reprezentat de minele marine care plutesc în derivă în Marea Neagră, menționând că această cooperare este benefică întregii regiuni, din perspectiva asigurării securității navigației civile.

În ceea ce privește cooperarea bilaterală în domeniul apărării în ansamblu, cei doi oficiali au evaluat stadiul proiectelor comune şi au agreat intensificarea dialogului la nivelul celor două ministere ale apărării.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Iuliana Beregoi, despre cum reușește să se împartă între viața profesională și cea personală: “Sincer…”

Iuliana Beregoi este recunoscută ca una dintre cele mai apreciate artiste, vloggerițe și actrițe din România și Republica Moldova. La doar 19 ani, tânăra...

Producția de cărbune a scăzut

Producţia de cărbune net a României a totalizat, în primele trei luni ale acestui an, 511.600 tone echivalent petrol, fiind cu 11,6% mai mică...

Tragedie la Marea Neagră! O navă s-a scufundat. Trei persoane sunt date dispărute

Sâmbătă dimineață, o navă sub pavilion tanzanian s-a scufundat în Marea Neagră, la 26 de mile marine de Sf. Gheorghe, anunță Autoritatea Navală Română....
Ultima oră
Pe aceeași temă