12.1 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăSocialJustițieAnchetă de proporții în Europa cu fraude de sute de milioane de...

Anchetă de proporții în Europa cu fraude de sute de milioane de euro

Astăzi, o echipă de peste 2 000 de anchetatori fiscali, vamali și de poliție din 7 țări a efectuat 5 arestări, a efectuat peste 450 de percheziții și a confiscat imobile și mașini în Belgia, Germania, Ungaria, Italia, Țările de Jos, Portugalia și Spania. Europol a sprijinit operațiunea cu numele de cod Huracán, care a fost condusă de Parchetul European (EPPO) din Köln, după descoperirea unei scheme mari de fraudă a taxei pe valoarea adăugată (TVA) privind comerțul internațional cu peste 10 000 de mașini.

Cifra de afaceri frauduloasă a grupului de crimă organizată din spatele schemei este estimată la 225 de milioane de euro, iar pierderile estimate de TVA cauzate de suspecți se ridică la cel puțin 38 de milioane de euro. Z

iua de investigație și acțiune a fost susținută de Rețeaua Operațională @ON finanțată de Proiectul UE ISF4@ON.

Lipsesc plăți de TVA

Ancheta Huracán a început cu un raport către EPPO de la o autoritate fiscală din Italia în ianuarie 2021. Autoritatea primise o alertă când companiile s-au înregistrat în Italia și Ungaria, în urma achiziționării unui număr mare de mașini din Germania și vânzării ulterioare către persoane private. și companiile din alte țări UE, nu plătiseră TVA statului italian. Ceea ce a început ca un mic raport s-a transformat rapid în descoperirea unei scheme internaționale de fraudă în domeniul TVA la scară largă. Procurorii delegați europeni ai EPPO, împreună cu anchetatorii de la Oficiul central al EPPO, au reușit să descopere rețeaua de comercianți dispăruți și grupul criminal organizat din spatele schemei de fraudă în materie de TVA în câteva luni.

O fraudă de mai multe milioane de euro

Conform dovezilor adunate, gruparea criminală organizată a folosit o vastă rețea pentru a implementa un modus operandi după cum urmează. O companie tampon din Germania, considerată o companie legitimă pe hârtie, a cumpărat mașini online de la un dealer german. Compania a plătit prețul inclusiv TVA, a introdus o cerere de TVA și a primit înapoi TVA-ul de la statul german. Ulterior, compania a vândut mașinile unor comercianți dispăruți din afara Germaniei, și anume Italia și Ungaria.

Prețul mașinii a fost apoi marcat ușor peste prețul net indicat pe factura originală/inițială de pe piața online, dar deja mai atractiv, întrucât așa-numiții „comercianți dispăruți” nu trebuiau să plătească TVA din cauza intracomunitară. regulile TVA.

Comerciantul dispărut a vândut apoi mașina la un preț foarte atrăgător unui client final sau unei alte companii. Clientul final a plătit TVA-ul, iar în loc să plătească TVA-ul către stat, comerciantul dispărut – după cum sugerează și numele – l-a păstrat ca profit și a dispărut. Se estimează că peste 10 000 de mașini au fost vândute folosind această schemă și, în total, aproximativ 60 de persoane sunt suspectate că au participat la grupul organizat sau că au sprijinit principalii suspecți. Între 2017 și iunie 2023, infractorii au reușit să genereze o cifră de afaceri totală frauduloasă de peste 225 de milioane de euro și au creat pierderi de TVA de peste 38 de milioane de euro.

În spatele scenelor

Potrivit probelor, suspecții au emis în mod regulat facturi false către persoane fizice sau comercianți respective, ceea ce face să pară că persoanele fizice sau comercianții au achiziționat corect vehiculele și au plătit TVA.

Datorită acestor facturi, persoanele fizice au putut ulterior să înmatriculeze vehiculele achiziționate în altă țară. Această schemă a permis concurența neloială, deoarece mașinile erau vândute la prețuri sub prețul pieței. Pe lângă aparenta fraudă în materie de TVA și evaziune fiscală, ancheta oferă și motive de suspiciune de crimă organizată, spălare de bani și fals de documente. Rolul Europol Europol a oferit sprijin analitic complet prin verificarea încrucișată a informațiilor primite și raportarea constatărilor relevante către EPPO.

În plus, Europol a facilitat schimbul de informații cu celelalte state membre ale UE și țări terțe afectate. În cursul zilei de acțiune, Europol a desfășurat un specialist cu un birou mobil în centrul de coordonare din Luxemburg și trei ofițeri care furnizează asistență criminalistică live și capabilități avansate pentru extragerea dispozitivelor mobile la fața locului. De asemenea, agenția a organizat mai multe întâlniri operaționale pentru a discuta despre sprijinul care a fost în cele din urmă oferit în timpul zilei de acțiune.

Autoritati participante: Belgia: Poliția Federală (Federale Politie) Germania: Biroul de Investigații Vamale Essen (Oficiul Poliției Criminale Vamale Essen); Tax Investigation Office Münster (oficiul fiscal pentru probleme fiscale penale și investigații fiscale Münster); Parchetul de specialitate pentru criminalitatea cu guler alb, Düsseldorf (parchetul specializat în criminalitate cu guler alb la parchetul din Düsseldorf); Biroul Central de Investigații din Renania de Nord-Westfalia pentru combaterea fraudei în materie de TVA, Oficiul Bonn (oficiul central al statului Renania de Nord-Westfalia pentru combaterea fraudei în materie de TVA – ZEUS NRW); Biroul Federal de Poliție Criminală Ungaria: Administrația Națională a Fiscalelor și a Vămilor, Direcția Generală Afaceri Penale, Biroul Central de Investigații Criminale (Nemzeti Adóés Vámhivatal, Bűnügyi Főigazgatóság, Központi Nyomozó Főosztály); Parchetul principal al Capitalei (Fővárosi Főügyészség) Italia: Poliția financiară (Guardia di Finanza) Țările de Jos: Serviciul de informații și investigații fiscale Eindhoven (Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst Eindhoven) Portugalia: Garda Națională Republicană – Unitatea de Acțiune Fiscală (Guarda Nacional Republicana – Unidade de Ação Fiscal)Garda Națională Republicană (Guarda Nacional Republicana) Spania: Garda Civilă

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Povestea șeicilor liberali veniți să se scalde în manelele din Dâmbovița

Ilustrație: Marian Avramescu Pentru ca oamenii de rând să nu poată fi invidioși pe călătoriile președintelui Klaus Iohannis și pe cele ale președdintelui Partidului...

Mihai Viteazul a fugit ca Vijelie de pe cortul de AUR, ca să-i facă loc lui Uraganul să împartă Salam pentru adepții partidului

Ilustra'ieȘ Marian Avramescu Pentru a elimina orice urmă de revoltă ale fanilor marilor domnitori ai principatelor române, istoria se poate modifica, de dragul adepților...
Ultima oră
Pe aceeași temă