19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInternaționalCriza din UcrainaAnaliză: Este puțin probabil ca desfășurarea Wagner Group în Belarus să fie...

Analiză: Este puțin probabil ca desfășurarea Wagner Group în Belarus să fie legată de încercarea de revoltă a lui Prigojin

O serie de factori sugerează că cea mai recentă desfășurare implică pregătirea de către Rusia a unei operațiuni militare de amploare în regiune. Dacă Kremlinul ar fi luat în serios amenințarea unei alte revolte din partea oamenilor lui Wagner, liderul lor, Evgheni Prigojin, nu i-ar fi fost permis să continue să recruteze forțele. De asemenea, în acest caz, FSB nu ar fi închis dosarul penal deschis împotriva lui Prigojin pentru organizarea tentativei de revoltă, arată o analiză a Robert Lansing Institute (RLI).

O investigație activă ar fi un efect de descurajare eficient, permițând Kremlinului să-l țină pe lordul războiului într-o strânsă strânsă. Rămânem convinși că cascadoria lui Prigojin a avut, în general, un impact negativ asupra pozițiilor regimului Vladimir Putin.

Lipsa unui răspuns hotărât din partea Kremlinului a semnalat de fapt slăbiciune față de potențialele tentative de a răsturna guvernul din Rusia și ridicarea tabuului asupra criticilor publice la adresa președintelui Putin.

Există îndoieli legitime că transferul forțelor și echipamentelor Wagner în Belarus este o consecință a dorinței Kremlinului de a ține grupul la distanță. De fapt, timpul necesar pentru a ajunge la Moscova de pe teritoriul Belarusului este mai scurt decât cel de la Rostov-pe-Don, unde a luat rădăcină încercarea inițială, mai relevă analiza.

Desfășurarea lui Wagner fără echipament militar greu, despre care credem că a fost transmisă unităților obișnuite ale armatei ruse care luptă în Ucraina, ar putea indica pregătiri pentru operațiuni paramilitare locale care nu implică luptă cu arme combinate.

La sfârșitul lunii iulie, Evgheni Prigojin a declarat că suspendă o campanie de recrutare pentru Wagner, jurând în același timp că va relansa efortul odată ce noi sarcini vor fi desemnate pentru armata sa privată.

Deja pe 3 august au apărut rapoarte în segmentul rus al internetului de recrutare continuă în Wagner. Acest lucru sugerează că grupul a primit deja aceste noi sarcini de la Ministerul rus al Apărării, căruia îi raportează Grupul.

Este puțin probabil ca aceste sarcini să fie legate exclusiv de Africa. Este de așteptat ca unitățile Wagner să-și extindă prezența pe continent, inclusiv în Mali, Sudan, Niger, Burkina Faso și Guineea. Cu o probabilitate de 60%, Wagner Group va fi desfășurat și în Somalia și Camerun.

Cu toate acestea, dacă direcția africană devine principalul teatru operațional al lui Wagner, desfășurarea sa în Belarus este văzută ca ilogică. Siria, Sudanul și Republica Centrafricană ar părea a fi locuri mai potrivite în acest scop.

Astfel, mai arată RLI, teatrul european pare a fi o țintă mai probabilă pentru Wagner Group pe termen mediu. În 2020, mercenari Wagner au fost trimiși în Belarus, se presupune că urmau să fie apoi trimiși în Sudan. Cu toate acestea, a existat o versiune conform căreia Grupul a fost însărcinat să exercite presiuni asupra regimului Alexandru Lukașenko în ajunul alegerilor pentru a menține cursul pro-rus al țării. Treisprezece luni mai târziu, Rusia a lansat o invazie a Ucrainei, inclusiv din Belarus la nord de Ucraina. Îndeplinesc funcția de forță de operațiuni speciale, Wagner ar putea participa la planificarea operațiunii de pe teritoriul Belarus.

În acest moment, ne putem asuma mai multe sarcini și operațiuni pe care Wagner le poate îndeplini în Belarus (de la mai probabil la mai puțin probabil).

Operațiuni de sabotaj cu steag fals. Există o mare probabilitate a unui raid în vestul Ucrainei de pe pământul Belarus sub masca forțelor armate ale Poloniei. Acest scenariu este în concordanță cu campania de dezinformare lansată de șeful Serviciului de Informații Externe din Rusia, Serghei Naryshkin și apoi preluată de președintele Putin, susținând pretențiile teritoriale ale Varșoviei asupra provinciilor vestice ale Ucrainei. O astfel de provocare nu numai că va crea fricțiuni politice între cele două țări vecine în stadiul inițial, ci va afecta și logistica asistenței militare pentru Ucraina și dispozițiile publice din regiune.

Pregătirea armatei belaruse pentru invadarea Ucrainei. Contingentul Wagner Group din Belarus, după angajare suplimentară, nu va depăși 8.000, ceea ce nu este suficient pentru a efectua un atac asupra Ucrainei. Totuși, dacă Moscova reușește să-l convingă pe Lukașenko să se alăture direct războiului prin trimiterea trupelor sale, Grupul Wagner este acum într-o stare perfectă pentru a pregăti unitățile belaruse, precum și pentru a le coordona și controla în timpul unei ofensive.

Operațiune în Latgale, Letonia. Rusia are planuri de destabilizare a situației din Latgale elaborate încă din 2014. Regiunea găzduiește o mare parte a populației cu opinii pro-ruse. Este puțin probabil ca Moscova să reușească să atingă obiective similare cu anexarea Crimeei sau declararea unor cvasi-state, așa cum s-a întâmplat în estul Ucrainei. Cu toate acestea, un astfel de scenariu ar reprezenta o provocare pentru NATO care ar implica riscurile unei confruntări militare directe cu Rusia. În absența consensului în cadrul Alianței, operațiunea va provoca daune ireparabile organizației, însoțite de un psiop la scară largă din partea Rusiei.

Atacul asupra Suwalki Gap. Un astfel de scenariu a fost mult timp discutat la TV de propagandă rusă. Duma de Stat a susținut că are nevoie de Suwalki Gap pentru a controla o rută directă pe uscat care leagă exclava Kaliningrad din Rusia de Belarus. Controlul asupra Gap-ului ar restricționa transferul de pământ al forțelor aliate către țările baltice. Totuși, Wagner nu are suficiente forțe și echipamente pentru a organiza singur o astfel de operațiune. De asemenea, contingentul forțelor regulate ruse din Belarus nu poate pune în practică acest plan. Totodată, mișcarea mercenarilor Wagner în această direcție, care este confirmată de declarația premierului polonez Mateusz Morawiecki, nu exclude posibilitatea înființării unei operațiuni hibride în zonă. Probabilitatea ca mercenarii Wagner, împreună cu polițiștii de frontieră din Belarus, să organizeze o provocare la granița poloneză cu o repetare a transferului organizat de imigranți ilegali este considerată extrem de mare. Injectarea de mulțimi de migranți ilegali în Polonia va crește tensiunile publice și va duce la o presiune mai mare asupra guvernului în ceea ce privește refugiații legali din Ucraina. Între timp, confruntarea dintre Ucraina și Polonia a fost printre obiectivele Rusiei.

Citește și:

Rusia – Ucraina, ziua 527: Țara vecină a atacat o bază navală a Moscovei

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....
Ultima oră
Pe aceeași temă