Americanii de la NuScale construiesc prima centrală nucleară de mici dimensiuni din lume chiar în România, la Doicești.
Doicești este o comună în județul Dâmbovița, Muntenia, România, formată numai din satul de reședință cu același nume.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a făcut marele anunț.
„A fost aleasă cea mai bună locaţie pentru primul SMR din România şi această locaţie este vechea termocentrală de la Doiceşti. Urmează acum să trecem la cea de-a doua etapă, cea a designului reactorului SMR la faţa locului. Astăzi facem un nou pas spre independenţa energetică a României”, a transmis ministrul Energiei într-o conferinţă de presă.
De asemenea, România, împreună cu americanii de la NuScale, își doresc ca în 2027-2028 să finalizeze construcția primului SMR comercial.
Angajamentul României de a dezvolta local reactoarele nucleare SMR realizate de NuScale vine în contextul în care autorităţile române s-au angajat la cea mai rapidă ieşire din zona de cărbuni, termenul asumat fiind anul 2032, mai devreme decât Germania sau Polonia, potrivit zf.ro.
A fost realizat un studiu profund, cu fonduri de peste 1 milion de dolari din partea Nuclearelectrica la începutul anului 2021, pentru a identifica zona exactă de amplasare a centralei, și pemtru a implementa reactoarele modulare mici în România.
Ce spune Minsitrul Energiei
„Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedeşte că energia înseamnă securitate. Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obţinerii independenţei energetice, precum şi pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare. Acesta este un alt pas important după anunţul făcut de preşedintele României, Klaus Iohannis, şi de John Kerry, trimisul prezidenţial special pentru climă al administraţiei Biden, la Conferinţa COP26, cu privire la intenţia celor două ţări de a construi în România o centrală cu reactoare modulare de mici dimensiuni.
Implementarea reactorului modular de mici dimensiuni de la NuScale pe amplasamentul de la Doiceşti va avea beneficii dovedite în materie de securitate energetică şi de mediu prin generarea de energie sigură, stabilă, accesibilă şi curată, fără emisii. În plus, proiectul va aduce beneficii socio-economice directe comunităţii pe care o deserveşte şi va genera prosperitate continuă pentru industria şi economia regională. Le mulţumesc partenerilor noştri americani pentru că au sprijinit şi au susţinut programele nucleare din România, un parteneriat strategic bilateral început în anii 1980. Sunt mândru că experienţa de peste 50 de ani a României în domeniul energiei nucleare este recunoscută şi confirmată cu fiecare pas înainte, ceea ce ne permite să devenim una dintre primele ţări care implementează tehnologia inovatoare şi sigură a reactoarelor modulare mici. De asemenea, doresc să vă asigur că Preşedintele României, Klaus Iohannis, Prim – ministrul Nicolae Ciucă şi Guvernul României susţin acest proiect care va aduce numeroase beneficii ţării noastre”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!