32.2 C
București
marți, 23 iulie 2024
AcasăPoliticăAmbasadorul Israelului la București: România „ a ajutat din culise la eliberarea...

Ambasadorul Israelului la București: România „ a ajutat din culise la eliberarea ostaticilor”

România şi Statul Israel au o relaţie unică, veche de 1.000 de ani, o legătură între popoare, a declarat, marţi, ambasadorul Israelului, Reuven Azar, în cadrul unui eveniment dedicat finalului său de mandat în ţara noastră, acesta mulţumind României şi pentru că „a ajutat din culise la eliberarea ostaticilor”.

„Sunt multe lucruri pe care România le-a făcut şi pe care nu le putem spune, faptul că ne-a ajutat din culise la eliberarea ostaticilor. Vă mulţumesc şi pentru asta”, a afirmat diplomatul israelian, al cărui următor mandat de ambasador va fi în India.

De asemenea, acesta a arătat că anii mandatului său în România „au fost extraordinari”.

„Un eveniment de rămas-bun este un paradox imens. Este un paradox enorm pentru că ajungi să reflectezi asupra lucrurilor importante de care te-ai ocupat şi dacă acestea sunt atât de importante, atunci de ce pleci? Această situaţie a atins culmea când mi-a spus soţia – suntem împreună de 36 de ani şi în 99 % din timp a avut dreptate, mi-a spus ‘Nu pleca’. Aşa că … de ce plecăm? Plecăm probabil pentru că sunt genul de persoană care nu se poate relaxa, mereu caut o nouă provocare. Dar, sincer, aceşti doi ani în România au fost extraordinari pentru noi, pentru că România şi Statul Israel au o relaţie unică. Este o relaţie de 1.000 de ani, este o legătură între popoare”, a spus Azar.

Reuven Azar este recunoscător israelienilor de origine română

El a amintit că peste un milion de israelieni de origine română au marcat nu doar istoria Israelului, ci şi istoria României, în cultură, în arhitectură, în economie, în toate domeniile.

„Asta s-a văzut în relaţiile pe care le avem – în sănătate, în economie, în investiţii, în multe domenii”, a spus ambasadorul.

Reuven Azar a evidenţiat evoluţia proiectelor bilaterale, menţionând în context importurile de carne din România, mai multe fabrici israeliene din domeniul industriei de apărare care funcţionează în România, dar şi planurile de a avea următoarea companie unicorn în România.

Ambasadorul a amintit şi de cum a perceput reacţia românilor la atacurile Hamas din 7 octombrie.

„Aş vrea să îi mulţumesc premierului (Marcel – n.r.) Ciolacu pentru gestul său de a fi primul şef de Guvern care a venit la Ierusalim după atacurile de pe 7 octombrie, alături de miniştrii (Angel – n.r.) Tîlvăr şi (Luminiţa – n.r.) Odobescu. Ne-aţi mişcat când l-am primit şi pe domnul Alfred Simonis, preşedintele Camerei Deputaţilor, când am văzut publicul român, media române care au relatat ce s-a întâmplat la 7 octombrie”, a spus Reuven Azar.

Ambasadorul desemnat al Israelului în România este Lior Ben Dor, al cărui mandat va începe în luna august.

Ambasadorul Israelului îl consideră pe atacatorul de la ambasadă un extremist violent și îl acuză de terorism. Poliția Română susținea că e doar un individ cu probleme

Ambasadorul Israelului în România, Reuven Azar, îl consideră pe autorul atacului nereușit de la Ambasadă un „extremist violent” și consideră că acesta a vrut să comită un act terorist.

Punctul de vedere al ambasadorului este vizibil diferit de cel al Poliției Române. Purtătorul de cuvânt al Poliției Române declarase la un post de televiziune că autorul atacului este doar un individ nemulțumit de activitatea Ambasadei Israelului, care nu-i rezolvase o problemă legată de o locuință.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă