12.8 C
București
duminică, 21 aprilie 2024
AcasăInternaționalAmbasadorul israelian, convocat la Brasilia

Ambasadorul israelian, convocat la Brasilia

Ministrul brazilian de Externe, Mauro Vieira, l-a convocat pe ambasadorul Israelului în Brazilia, după ce preşedintele Lula da Silva a fost declarat “persona non grata” în Israel pentru afirmaţiile sale în care a comparat războiul din Fâşia Gaza cu Holocaustul.

“În faţa gravităţii declaraţiilor de luni dimineaţă ale guvernului israelian, ministrul Mauro Vieira (…) l-a convocat astăzi pe ambasadorul israelian Daniel Zonshine” la Rio de Janeiro, potrivit unui comunicat al Ministerului brazilian de Externe.

De asemenea, el l-a “rechemat pentru consultări pe ambasadorul brazilian la Tel Aviv, Frederico Meyer, care va pleca mâine (marţi) în Brazilia”.

Ministrul brazilian se află la Rio de Janeiro pentru a pregăti reuniunea prevăzută pentru miercuri şi joi a şefilor de diplomaţie ai G20, a căror preşedinţie prin rotaţie o deţine Brazilia.

Preşedintele brazilian, Luiz Inacio Lula da Silva, a acuzat duminică Israelul că a comis un “genocid” al palestinienilor din Fâşia Gaza, comparând ofensiva israeliană cu exterminarea evreilor de către nazişti.

După aceste declaraţii, ministrul israelian de externe, Israel Katz, a anunţat luni că Lula da Silva este persona non grata în Israel.

“L-am informat pe preşedintele Lula că este persona non grata în Israel până când îşi cere scuze şi nu va retracta”, a spus Israel Katz în cursul unei vizite la memorialul Holocaustului Yad Vashem din Ierusalim, unde l-a convocat pe ambasadorul Braziliei în Israel după aceste declaraţii.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a reacţionat ferm duminică, denunţând remarci “ruşinoase şi grave”.

Preşedintele brazilian de 78 de ani a condamnat atacul comis de Hamas pe 7 octombrie, numindu-l un act “terorist”. Dar de atunci a fost foarte critic la adresa Israelului.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Compania de RCA a statului promisă de un an nu este nici acum înființată

După falimentul Euroins din martie 2023, ASF promitea măsuri mai dure pentru jucătorii din piață și înființarea unei companii românești de stat care să...

“Nu le pasă”. Ce spun alegătorii maghiari despre alegerile europene

Alegătorii maghiari sunt împărțiți în ceea ce privește o schimbare în urma alegerilor europene, potrivit unor interviuri realizate de Euronews. Majoritatea maghiarilor își formează imaginea...

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit. Șapte persoane sunt date dispărute

Două elicoptere ale marinei japoneze s-au prăbușit în mare în timpul unui exercițiu de antrenament, iar mai mulți membri ai echipajului aflați la bord...
Ultima oră
Pe aceeași temă