7.3 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAlimentele de bază ar urma să se ieftinească, după ce Guvernul va...

Alimentele de bază ar urma să se ieftinească, după ce Guvernul va plafona adaosul comercial

Plafonarea adaosului comercial este soluţia găsită de noul Guvern ca să combată preţurile, cel puţin la mâncare, care continuă să crească lună de lună. Nu se ştie, însă, de când şi sub ce formă. De partea cealaltă, economiştii spun că statul nu ar trebui să intervină într-o piaţă liberă pentru că o astfel de măsură ar provoca dezechilibre în piaţă.

Mâncarea a înregistrat cele mai mari creşteri de preţ, în ultimul an. În medie cu aproape 20 de procente. Zahărul şi untul sunt alimentele care au înregistrat cele mai mari scumpiri. Un kilogram de zahăr costă cu aproape 60% mai mult faţă de anul trceut, în timp ce untul s-a scumpit cu mai bine de 30 de procente.

Ca românul să simtă tot mai puţin aceste creşteri de preţ, care vor continua şi în perioada următoare, Guvernul Ciolacu, proaspăt instalat la Palatul Victoria, lucrează la o ordonanţă prin care să plafoneze adaosul comercial la alimentele de bază.

Marcel Ciolacu – premierul României: Primul şi cel mai concret semn al unei guvernări bune este ca inflaţia să scadă, oamenii să simtă asta în preţurile unor produse de baze. Asta vrem să facem imediat. Este vorba de reducerea preţurilor la alimentele de bază.

Radu Oprea – ministrul Economiei: Este vorba despre reducerea pe tot lanţul a adaosurilor comerciale şi este o chestiune care trebuie discutată înainte inclusiv cu toţi, toate lanţurile de retaileri, cu producătorii. În momentul acesta avem draftul redactat, începem acest dialog.

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
În presă din 2004. Am trecut pe rând de la reporter TVR, la Realitatea TV, Aleph TV și B1 TV. În presa online am lucrat la Rol.ro, Realitatea.net, mediafax.ro. Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic. Sunt doctorandă în Științele Comunicării la SNSPA, iar tema mea de cercetare este despre criza alimentară.
Cele mai citite

Bursa a atins un nou maxim istoric miercuri

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, s-a apreciat miercuri, 21 februarie cu 1,1% la 15.888,48 puncte, un nou maxim istoric, deci...

Bursa a atins un nou maxim istoric miercuri

BET, indicele de referinţă al Bursei de Valori Bucureşti, s-a apreciat miercuri, 21 februarie cu 1,1% la 15.888,48 puncte, un nou maxim istoric, deci...

Germania ar putea intra în recesiune

PIB-ul Germaniei va creşte cu doar 0,2% în acest an, a declarat ministrul german de finanţe, Robert Habeck, potrivit zf.ro. Noile prognoze sunt mult mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă