Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, le-a cerut, joi, cadrelor medicale să combată informațiile false care circulă în societatea românească cu privire la diverse boli sau tratamente.
Prezent la evenimentul „Zilele ştiinţifice ale Institutului Naţional de Boli Infecţioase ‘Prof. Dr. Matei Balş’”, ministrul Sănătăţii a povestit că a primit un mesaj, conform căruia „se împrăştie din elicoptere şi avioane de joasă înălţime” un virus „COVID, dar cu mai multe secvenţe de ARN de Ebola” şi care „trebuie tratat repede, altfel devine periculos”.
„Asemenea aberaţii care circulă în spaţiul public trebuie combătute şi, în mod evident, dincolo de componenta ştiinţifică a unor astfel de manifestări, trebuie să (…) transmitem nişte mesaje şi pentru populaţia generală, pornind de la prevenţie, dacă ne referim la vaccinare şi continuând cu informaţii corecte despre modul în care se administrează, de exemplu, terapia antibiotică, pentru că emergenţa bacteriilor multirezistente la antibiotice reprezintă, probabil, una dintre cele mai importante provocări. Sunt convins că, pe parcursul celor câteva zile ale acestei conferinţe, veţi face acest lucru, dar şi ulterior. Trebuie să combatem, dincolo de partea profesională, să combatem obscurantismul care ameninţă societatea românească şi care are ramificaţii şi în zona socială şi politică şi care poate, într-un anumit moment, să pună în pericol chiar democraţia din România”, a precizat Rafila, la ceremonia de deschidere a evenimentului organizat la Palatul Parlamentului, în perioada 14 – 17 septembrie.
El a adăugat că, în contextul pandemiei de COVID, care a produs drame şi fracturi sociale ce pun în pericol modul de funcţionare şi de dezvoltare a sistemelor de sănătate, vaccinarea, cea mai cunoscută acţiune preventivă în domeniul sănătăţii, a fost blamată şi contestată, iar situaţiile în care s-a ajuns sunt „intolerabile şi pun în pericol sănătatea publică”.
„Pandemia a produs nişte drame, pe de o parte, şi pe de altă parte a produs fracturi sociale care pun în pericol, de multe ori, modul de funcţionare şi de dezvoltare a sistemelor de sănătate. Am trecut cu toţii printr-o pandemie cu consecinţe dramatice în plan social, în ceea ce priveşte numărul de victime. (…) Vă spun acest lucru pentru că, plecând de la cea mai cunoscută acţiune preventivă din domeniul sănătăţii publice, deci începând cu vaccinarea, continuând cu terapia în bolile infecţioase şi cu multe alte lucruri, toate au fost contestate, au fost blamate. Poate că nu am ştiut noi, ca profesionişti, să le comunicăm suficient de bine, însă am ajuns în nişte situaţii care, din punctul meu de vedere, sunt intolerabile şi pun în pericol sănătatea publică”, a subliniat ministrul Sănătăţii.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!