Rafila a atras atenția asupra distribuției inegale a medicilor în teritoriu și a reafirmat necesitatea implicării autorităților locale
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat că procesul de descentralizare a organizației rezidențiatului, demarat în urmă cu un an, va continua, acordând universităților rolul principal în gestionarea acestui program. Declarațiile au fost făcute duminică, în cadrul unei conferințe de presă, legată de concursul de intrare în rezidențiat, scrie Agerpres.
„Acest proces de descentralizare a rezidenților va continua, astfel încât universitățile să aibă principala prerogativă, nu doar în pregătirea efectivă a rezidenților, ci și în organizarea, urmărirea și gestionarea acestora. Am făcut pași înainte și cred că tinerii medici sunt satisfăcuți de această schimbare”, a afirmat ministrul Rafila.
Echivalarea stagiilor din străinătate și debirocratizarea
O noutate importantă este recunoașterea stagiilor realizate în străinătate, care va fi gestionată direct de coordonatorii de rezidențiat din universități. Ministrul a subliniat, de asemenea, necesitatea debirocratizării recunoașterii profesionale, pentru medicii care doresc să revină în România.
„Lucrăm pentru ca recunoașterea profesională să fie simplificată. Vrem să ușurăm întoarcerea medicilor în România, prin echivalarea pregătirii către Colegiul Medicilor. Facem pași concreți în această direcție”, a mai precizat Rafila.
Ministrul a remarcat diferențele semnificative în concurența pentru locurile de rezidențiat, între domeniile Medicină, Medicină Dentară și Farmacie, subliniind că acestea reflectă dreptul de liberă practică după absolvire.
„La Medicină avem 1,45 candidați pe loc, comparativ cu 4,4 la Medicină Dentară și peste 5 la Farmacie. Această diferență vine din faptul că la Medicină nu există drept de liberă practică fără rezidențiat, pe când la celelalte două domenii, există imediat după licență”, a explicat Rafila.
Rafila a atras atenția asupra distribuției inegale a medicilor în teritoriu și a reiterat necesitatea implicării autorităților locale, pentru a face zonele mai puțin atractive, accesibile pentru tineri.
„Avem un număr semnificativ de medici, însă repartiția lor este inegală. Autoritățile locale trebuie să joace un rol important în atragerea medicilor în afara centrelor universitare”, a declarat ministrul Rafila. Totodată, Rafila a anunțat operaționalizarea Registrului profesioniștilor din Sănătate în 2025, un instrument esențial pentru planificarea specializărilor deficitare, cum ar fi medicina de familie și medicina de urgență.
„Medicina familie este o prioritate, având în vedere că aproximativ 30-35% dintre medici ar putea ieși la pensie, în următorii cinci ani. Trebuie să compensăm această pierdere prin formarea de medici tineri,” a concluzionat Rafila.