21.4 C
București
sâmbătă, 18 mai 2024
AcasăInternaționalAlertă în Orientul Mijlociu! Iranul ar putea lansa un atac asupra Israelului...

Alertă în Orientul Mijlociu! Iranul ar putea lansa un atac asupra Israelului în acest weekend

Israelul se pregăteşte pentru un atac direct din partea Iranului în sudul sau nordul ţării în următoarele 24 sau 48 de ore, a declarat joi seara pentru Wall Street Journal o sursă familiarizată cu dosarul, relatează vineri postul de televiziune israelian i24News, conform Agerpres. Totuși, o persoană informată de liderii iranieni a declarat că planurile de atac sunt în dezbatere, iar o decizie finală nu ar fi fost încă luată.

Iranul a ameninţat public că va riposta la atacul atribuit Israelului în Siria la 1 aprilie, în care au fost ucişi înalţi oficiali iranieni.

Surse iraniene au declarat joi agenţiei de presă Reuters că Iranul ar fi comunicat Washingtonului că va răspunde într-un mod „controlat” la atacul asupra clădirii consulatului său din Damasc pentru a evita o escaladare majoră şi fără să acţioneze în pripă.

Mesajul Iranului către americani a fost transmis de ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian prin Sultanatul Oman, unde s-a aflat în vizită duminica trecută.

Mai târziu, un responsabil american a declarat pentru Reuters că SUA se aşteptau la un atac al Iranului împotriva Israelului, dar că acesta că nu va fi suficient de puternic pentru a antrena Washingtonul într-un război.

Canalul de televiziune CBS News a relatat săptămâna trecută că SUA au strâns informaţii cu privire la ceea ce ar putea fi un atac de retorsiune iranian.

Conform serviciilor de informaţii americane, Iranul planifică un atac de represalii cuprinzând un roi de drone şi rachete de croazieră Shahed ce vor fi lansate simultan asupra Israelului, potrivit CBS.

În acelaşi timp, publicaţia americană New York Times citează doi responsabili iranieni care au declarat că ţara lor şi-a plasat toate forţele armate în stare de alertă maximă şi a decis un răspuns direct împotriva statului israelian, conform postului de televiziune citat.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

CNAIR va prelua de la Primăria Lugoj construirea unui nou rutier pe centura orașului

CNAIR va construi cu fonduri europene un nod rutier pe DN 6 Centura Lugoj la intersecția cu DJ 680 (lângă producătorul de piese auto...

Mai mult de 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România

Cel puțin 30 de ucraineni care fugeau de armată s-au înecat la granița cu Ungaria și România. Ei au murit în încercarea de a...

Scenă în aer liber în curtea interioară a Primăriei Capitalei

Curtea interioară a Primăriei Capitalei se va transforma, sâmbătă, într-o scenă în aer liber, unde vor răsuna melodii celebre din muzica ușoară românească, balade...
Ultima oră
Pe aceeași temă