6.8 C
București
luni, 20 ianuarie 2025
AcasăInternaționalAlegeri parlamentare în Bulgaria. Echilibru fragil între conservatori și reformiști

Alegeri parlamentare în Bulgaria. Echilibru fragil între conservatori și reformiști

Duminică, 2 aprilie 2023, este ziua de alegeri parlamentare în Bulgaria, care ar reprezenta cel de-al cincilea eveniment politic de acest gen din ultimii doi ani.

Potrivit sondajelor pre-electorale, la alegerile din 2 aprilie conservatorii și reformiștii se bucură de procente de simpatie oarecum apropiate în rândurile populației. Liderii principalelor două forțe aflate în confruntare sunt doi foști prim-miniștri. Aceștia sunt Boiko Borisov, socotit un conservator populist, și Kiril Petkov, un om de afaceri de succes, cu orientare pro-occidentală. Un element sensibil este și relația Bulgariei cu Rusia, care va fi cu siguranță influențată de persoana care va prelua funcția de șef al guvernului de la Sofia.

Între acești doi politicieni este și o diferență de vârstă mare, care ar explica divergențele dintre opiniile lor. Borisov are 63 de ani iar Petkov are 43 de ani.

Partidul lui Petkov câștigase alegerile din anul 2021. Petkov și-a pierdut însă funcția de premier în anul 2022, când guvernul său a fost demis printr-o moțiune de cenzură inițiată de GERB – partidul lui Borisov. În prezent, Bulgaria are un guvern interimar.

Potrivit estimărilor, la alegerile din 2 aprilie 2023, între coalițiile conduse de Petkov și Borisov ar putea exista o diferență de sub 1 la sută între numărul de voturi pe care le vor primi. Tot potrivit estimărilor, circa 40 la sută dintre votanții din Bulgaria se vor prezenta, duminică, la urne.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Românii din străinătate se pot înregistra pentru a vota la alegerile prezidențiale din 2025

Începând de luni, 20 ianuarie 2025, românii cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înregistra pentru a vota la alegerile prezidențiale din 2025...

Armata ucraineană se confruntă cu o criză de personal pe front: măsuri de mobilizare

Comandantul-șef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski, a declarat că Ucraina suferă de o lipsă acută de efective de luptă. Într-un interviu acordat radioului ucrainean,...

Sectorul construcțiilor în declin: Primele 11 luni din 2024 marchează o scădere de 5% față de anul precedent

Piața construcțiilor din România reflectă un an marcat de provocări economice și schimbări în dinamica cererii Volumul lucrărilor de construcții din România a scăzut cu...
Ultima oră
Pe aceeași temă