10.5 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăInternaționalAlbania pune la dispoziția NATO o bază aeriană pe care o folosea...

Albania pune la dispoziția NATO o bază aeriană pe care o folosea URSS pentru a amenința Occidentul

Albania pune la dispoziția aliaților ei din NATO o bază aeriană care, în vremea “Războiului Rece”, era folosită de URSS pentru a intimida Occidentul.

Baza aeriană este plasată în micul oraş Kuçova, cel care, în timpul Albaniei comuniste, a purtat numele „Oraşul lui Stalin” (Qyteti Stalin). Decizia ca această bază să fie folosită de NATO a fost anunțată de premierul Albaniei, Edi Rama.

Prezența aeronavelor NATO la Kuçova va fi “un alt element de securitate pentru regiunea noastră din Balcanii de Vest, care ştim cu toţii că este o regiune pusă în pericol de ameninţarea şi ambiţiile neo-imperaliste ale Federaţiei Ruse”, a subliniat premierul Edi Rama. „Nu mai mult de doi ani în urmă nu ne puteam gândi că Europa s-ar confrunta cu o agresiune ca aceea care se întâmplă în Ucraina. Trebuie să fim pregătiți”, a declarat ministrul albanez al Apărării, Niko Peleshi.

La inaugurarea bazei aeriene de la Kuçova a participat și ministrul turc al apărării, Yasan Guler.

Albania a devenit membru NATO în anul 2009 iar acum negociază, alături de alte țări din Balcanii de Vest, pentru a intra în UE. Albania poartă discuții cu NATO și pentru a construi o bază navală la Porto Romano, pe litoralul Mării Adriatice.

Albania este țara în care cultul pentru dictatorul sovietic, Stalin, a continuat mult timp după moartea acestuia, din anul 1953. Pe litoralul albanez al Mării Adriatice există încă foarte multe cazemate (astăzi – obiective turistice) care fuseseră construite pentru a contracara o așa-zisă invazie din partea NATO. Pe litoralul opus al Mării Adriatice se află Italia. De asemenea, într-un muzeu din Albania se păstrează epava unui avion de spionaj al SUA, pe care albanezii se laudă că l-au doborât în perioada “Războiului Rece”.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

Lion Capital și Bursa Română de Mărfuri inventează motive pentru a nu plăti dividende. Acționarii societăților controlate de Bogdan Drăgoi și Gabriel Purice, nemulțumiți

Numeroși acționari ai Lion Capital, fosta SIF Banat-Crișana, sunt nemulțumiți că societatea condusă de fostul ministru de finanțe Bogdan Drăgoi nu plătește dividende. O...
Ultima oră
Pe aceeași temă