17.6 C
București
duminică, 8 septembrie 2024
AcasăSănătateAlarmă la nivel mondial! Se întrevede o nouă posibilă pandemie

Alarmă la nivel mondial! Se întrevede o nouă posibilă pandemie

Noile cazuri de gripă aviară dau alarma cu privire la o posibilă nouă pandemie. A început deja? Iată ce trebuie să știm mai exact.

Gripa aviară provoacă o nouă pandemie?

La jumătatea lunii iulie, statul american Colorado a raportat șase cazuri de gripă aviară – sau H5N1 – în probe prelevate de la angajați din sectorul avicol. Acest lucru a dus totalul național la 10 cazuri confirmate de Centrele Americane pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din aprilie 2024 încoace, potrivit Al Jazeera.

Guvernul Statelor Unite a intensificat testele zoonotice/pe animale și descoperă acum mai multe cazuri de infectare cu virusul la vaci și alte mamifere.

Până în prezent, a raportat prezența virusului H5N1 în peste 160 de turme de vaci.

Numărul tot mai mare de cazuri vine pe fondul îngrijorării tot mai mari cu privire la răspândirea virusului, un studiu recent publicat în revista Nature sugerând că H5N1 descoperit la vaci ar putea ajunge la oameni mult mai repede.

Ca răspuns la această situație, guvernul SUA a acordat recent companiei Moderna un proiect în valoare de 176 de milioane de dolari pentru susținerea testelor clinice pentru un vaccin cu ARNm împotriva virusului.

Și alte țări devin atente la aceste evoluții, Finlanda lansând o campanie de vaccinare menită să protejeze de boală comunitățile cele mai expuse la risc.

COVID-19 vs. gripa aviară

Înainte de COVID-19, experții credeau că un virus gripal va fi responsabil pentru următoarea pandemie umană, potrivit forbes.

Au existat patru pandemii de gripă începând cu 1900, inclusiv gripa spaniolă din 1918, iar variațiile sezoniere ale virusului încă îmbolnăvesc și ucid milioane de oameni în fiecare an.

Virușii gripali își schimbă forma foarte rapid, iar corpul nostru nu știe cum să reacționeze.

De asemenea, îi poate ajuta să dobândească modalități diferite de a infecta gazdele existente, precum și de a găsi noi gazde.

Acesta este motivul pentru care avem nevoie de vaccinuri sezoniere pentru a ne proteja împotriva noilor variante aflate în circulație și motivul pentru care experții sunt îngrijorați de schimbări mai importante care pot declanșa o pandemie.

H5N1 a fost mult timp o preocupare pentru oficialii din domeniul sănătății, iar agenții precum Organizația Mondială a Sănătății și Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor l-au desemnat agent patogen cu potențial pandemic.

Deși a infectat oamenii doar sporadic, de obicei după un contact strâns cu animale infectate, a infectat totuși peste 800 de persoane începând din 1996.

Urmărește România Liberă pe XFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite

Adeverințe falsificate pentru a scăpa de absențele de la școală. Doi tineri au fost reținuți

Doi tineri din Pitești au fost reținuți sub acuzația de falsificare și utilizare de adeverințe medicale false, în urma unei percheziții domiciliare. Aceștia sunt...

Servicii medicale gratuite pentru câinii și pisicile aflate pe străzile din Capitală

Consiliul Județean Ilfov, prin Direcția Protecția Animalelor, a încheiat un parteneriat benefic pentru comunitate cu organizația internațională de protecție a animalelor Humane Society International/Europe....

Marcel Ciolacu ironic la întrebarea dacă împarte același bazin electoral cu Mircea Geoană: Nu l-am găsit acolo

Preşedintele Partidului Social Democrat (PSD), premierul Marcel Ciolacu, consideră că o eventuală candidatură a fostului secretar general al NATO, Mircea Geoană la funcţia de...
Ultima oră
Pe aceeași temă