22.9 C
București
sâmbătă, 5 octombrie 2024
AcasăInternaționalAi putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Ai putea ucide UE, spune Franța. Ba nu ai putea, răspunde Germania

Macron și Scholz se înfruntă din nou, pentru a contracara America protecționistă și puterea chineză

Emmanuel Macron și Olaf Scholz conduc cele mai mari două economii ale UE, împărțind o graniță de 280 de mile. Dar, când vine vorba despre protejarea Europei de amenințările globale, acești vecini pot fi la fel de bine pe planete diferite, notează Politico.

La un eveniment, desfășurat la Berlin săptămâna aceasta, președintele francez a avertizat că UE „ar putea muri” și că, dacă va continua cu o agendă „clasică” de liber schimb, va fi „în afara pieței” în doi sau trei ani. El a susținut că Europa ar trebui să îmbrățișeze o agendă mai protecționistă, dacă vrea să supraviețuiască.

Între timp, Scholz a susținut că un impuls pentru a proteja industriile europene de practicile comerciale neloiale „nu trebuie să ne conducă să ne facem rău”. Germania urmează să voteze vineri împotriva noilor taxe UE asupra vehiculelor electrice chinezești, după ce Scholz a intervenit pentru a întări opoziția țării sale față de această mișcare, mai scrie sursa citată.

Aceștia au divergențe cu privire la subiecte cheie, inclusiv propuneri pentru împrumuturi comune ale UE, taxe la importurile de vehicule din China și discuții comerciale cu țările din America de Sud.

În timpul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri, Macron a făcut aluzie la divergențele sale cu Scholz. Întrebat dacă va putea convinge Berlinul să emită datorii comune UE, așa cum a propus într-un raport oficial, fostul premier italian Mario Draghi, liderul francez a râs. El a răspuns apoi, că ultima dată când s-a întâmplat a fost ca răspuns la pandemie, cu ajutorul „unui coleg numit Covid-19”.

Macron și Scholz au discutat despre raportul Draghi privind competitivitatea Europei, care va fi pe ordinea de zi a următorului summit al Consiliului European. Oficial, atât Parisul, cât și Berlinul spun că sunt de acord cu Draghi. Dar, în realitate, ei nu susțin noul val de împrumuturi comune ale UE, pentru a investi în sectoare strategice și a rivaliza cu China și SUA. În timp ce Franța a cerut adesea noi datorii UE și repetarea experienței planului de redresare post-pandemie, pentru Germania nici nu intră în discuție.

În ultimele luni, Franța și Germania au depus eforturi mari în public, pentru a-și afișa viziunea comună pentru agenda economică a UE, semnând proiecte comune privind politica industrială a Europei și co-elaborând amendamente la concluziile summitului Consiliului European.

Dar, când vine vorba despre cele mai mari probleme existențiale cu care se confruntă Europa, Berlinul și Parisul nu sunt de acord.

Dana Macsim
Dana Macsimhttps://www.romanialibera.ro
Dana Macsim este o profesionistă experimentată în jurnalism și comunicare, cu o carieră diversificată în mass-media și educație. A fost editor și prezentator de știri la Realitatea Plus din București, rol pe care l-a ocupat din decembrie 2019 până în iulie 2024. Începând cu 1 iulie 2024, Dana s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, a lucrat la Prima tv, Național Tv, Profit.ro și Money Channel în aceleași funcții. Dana a fost coordonator de marketing și comunicare la TCE 3 Brazi Group și expert în comunicare la Agenția pentru Dezvoltare Regională – Nord-Est. De asemenea, a fost manager la Centrul pentru Artă și Cultură Neamț și copywriter la Opera Comică pentru Copii din București. Pe lângă activitatea în jurnalism, Dana a fost și este profesor de limba franceză și de limba și literatura română la diverse instituții de învățământ. Dana deține un master în Comunicare de la Universitatea din București și este traducător și interpret certificat pentru limba franceză.
Cele mai citite

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...

Adriean Videanu și soția, „pensionarii” de lux, prinși la vamă cu bijuterii de peste jumătate de milion de euro

Fostul ministru al Economiei și soția sa au fost opriți în aeroportul din Munchen, pentru că nu au declarat bijuterii de peste 650.000 de...

Ineficiența energetică: Povestea care ne costă scump

România, odinioară un jucător energetic major în Europa de Est, se confruntă acum cu o realitate sumbră: prețurile au explodat, iar țara e în...
Ultima oră
Pe aceeași temă