5.6 C
București
miercuri, 4 decembrie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAgricultura românească, transformată semnificativ după aderarea la Uniunea Europeană

Agricultura românească, transformată semnificativ după aderarea la Uniunea Europeană

Agricultura din România a înregistrat o dezvoltare accelerată în ultimii 10-15 ani, datorită implementării standardelor de calitate și accesului la finanțări europene. Această transformare este recunoscută de fermierii români, care au beneficiat de subvenții și politici agricole comune, esențiale pentru creșterea productivității.

După aderarea la Uniunea Europeană în 2007, România a înregistrat o creștere de peste patru ori a producției agricole, care a ajuns la peste 20 de miliarde de euro anual. Aceasta reprezintă un salt de 18 miliarde de euro față de 2007.

Totuși, deficitul comercial alimentar rămâne o problemă, din cauza exporturilor masive de materii prime și a importurilor de produse finite, conform experților.

„Riscurile pierderii accesului la programele de finanțare ale UE din cauza încălcării principiilor democratice vor afecta chiar hrana românilor“, avertizează Geta Bohidir, antreprenor și specialist în industria agroalimentară, potrivit Termene.ro.

Transformări structurale în agricultură

Un element semnificativ al evoluției este comasarea terenurilor agricole. Recensământul General Agricol din 2020 indică o scădere de aproape un milion de exploatații agricole față de 2007, în timp ce suprafața medie a fermelor a crescut de la 3,5 hectare la 4,42 hectare.

În 2020, România dispunea de 12,8 milioane de hectare de teren agricol, ocupând locul cinci în Uniunea Europeană după suprafața cultivată. La valoarea producției agricole, țara noastră se plasa pe locul șapte în 2023, cu o valoare estimată la 22,2 miliarde de euro, în urma statelor precum Franța, Germania sau Italia.

Subvențiile europene, motorul principal al dezvoltării

Din 2007 până în prezent, fermierii români au primit peste 40 de miliarde de euro prin Politica Agricolă Comună (PAC). Acești bani au permis investiții în echipamente moderne, creșterea productivității și diversificarea culturilor, transformând multe afaceri agricole românești în exemple de succes la nivel european.

„Fără subvențiile și standardele impuse de Uniunea Europeană, multe terenuri din România ar fi rămas necultivate. Este important să menținem acest sistem și să nu încercăm să-l schimbăm fără o analiză profundă“, afirmă Geta Bohidir.

Citește mai multe despre acest subiect pe Termene.ro.

Narcis Rosioru
Narcis Rosioruhttps://www.romanialibera.ro
Narcis Roșioru, născut în 1989, este un profesionist în comunicare și mass-media din București. Începând cu 1 iulie 2024, s-a alăturat echipei România Liberă. Anterior, Narcis a avut diverse roluri în mass-media, inclusiv editor web și specialist în social media la Europa FM, reporter la Fanatik.ro și producător video la Mediafax Group. A fost și redactor-șef la TeoTrandafir.com, unde a coordonat echipa editorială și gestionat pagina de Facebook. Narcis are o diplomă de master în Tehnici de Comunicare și Producție Mass-Media de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați, unde a obținut și diploma de licență în Jurnalism.
Cele mai citite

Campionatul european de handbal feminin-EHF EURO 2024: România-Serbia 27-25. România s-a calificat în grupele principale

Naţionala României s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin - EHF EURO 2024, care are loc în Austria, Ungaria...

România se califică în grupele principale ale Campionatului European de Handbal după o victorie spectaculoasă împotriva Serbiei!

România a obținut o victorie crucială în fața Serbiei, scor 27-25, și a reușit să se califice în grupele principale ale Campionatului European de...

Numărul bugetarilor din România depășește 1,3 milioane, un record după 2009

La sfârșitul lunii octombrie, numărul posturilor ocupate în sectorul bugetar al României a trecut de 1,3 milioane, o valoare nemaiîntâlnită din 2009, conform datelor...
Ultima oră
Pe aceeași temă