Variante complet noi ale COVID-19 ar putea apărea în această iarnă, dar vaccinurile existente ar trebui să protejeze oamenii de boli grave și decese, a declarat Agenția Europeană a Medicamentului.
În timp ce UE, cu 27 de state membre, se pregătește să lanseze o campanie de vaccinare de rapel înaintea unui val de noi cazuri de coronavirus care se tem să apară în cursul acestui an, Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), a subliniat că virusul încă circulă și evoluează rapid, notează Al Jazeera.
„S-ar putea să apară o variantă complet nouă pe care nu suntem capabili să o prevedem astăzi”, a declarat vineri, într-o conferință de presă, șeful EMA pentru vaccinuri, Marco Cavaleri.
Prin urmare, strategia Europei este de a dispune de o gamă largă de vaccinuri actualizate, ceea ce înseamnă că „arsenalul” de inoculare disponibil va include vaccinuri adaptate pentru a răspunde și a anticipa răspândirea noilor variante.
Joi, EMA a aprobat vaccinurile produse de Pfizer-BioNTech și Moderna, care sunt adaptate pentru a aborda subvarianta BA 1 mai veche a Omicron.
O versiune Pfizer actualizată pentru tulpinile BA 4 și 5, acum dominante, ar trebui să fie autorizată la jumătatea lunii septembrie, în timp ce un vaccin similar al Moderna este, de asemenea, în curs de elaborare.
Noile vaccinuri adaptate Omicron vor fi rezervate în mare parte pentru vaccinurile de rapel destinate persoanelor în vârstă, persoanelor vulnerabile, femeilor însărcinate și personalului medical, a spus Cavaleri.
În schimb, majoritatea oamenilor vor primi în continuare vaccinurile originale, concepute pentru a combate tulpina de coronavirus identificată pentru prima dată în Wuhan, China.
„Vaccinurile originale sunt în continuare capabile să protejeze împotriva bolii grave COVID-19 și a decesului, chiar dacă sunt mai puțin eficiente în prevenirea infecției,” a declarat șeful EMA.
Printre variantele pe care EMA le-a monitorizat îndeaproape se numără BA2.75, care se răspândește în prezent în India.
Referindu-se la preocupările pe care le-ar putea avea cetățenii UE cu privire la ce vaccin sau rapel să facă, Cavaleri a declarat că „mesajul nostru este să aveți încredere în sfatul autorității naționale de sănătate”.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!