Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat că o analiză amplă despre fiscalitate va fi în 2026
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu a afirmat, într-o intervenție televizată, că „va trebui să avem curajul să discutăm pe impact al costurilor indirecte. Ce cheltuieli au crescut pe consum, pe investiții, pe alte linii de finanțare. Trebuie să te uiți, de asemenea, și la competiția fiscală a statelor din jur”.
Ministrul Câciu a mai declarat că Executivul a avut până acum numeroase limitări. „Guvernul a fost forțat de situația fiscal-bugetară din ultima vreme și de constrângeri din PNRR, să ia niște măsuri până acum. De data aceasta, trebuie consultat mediul de afaceri, o discuție amplă despre cum trebuie să arate fiscalitatea. Dar asta din 2026”.
În privința orizontului de 7 ani, asumat în fața Comisiei Europene, în ceea ce privește scăderea deficitului și a altor măsuri, Adrian Câciu a precizat că „7 ani înseamnă o aterizare lină, din punct de vedere al fiscalității”.
Ministrul Câciu a comentat și disputa legată de scăderea plafonului la microîntreprinderi, o decizie care ar afecta peste 400.000 de firme.
„E o decizie politică, la care toate partidele trebuie să participe. E o decizie de analiză Swot. Ce câștigăm și ce pierdem. E o decizie națională, pentru că acest prag nu există în altă parte. Trebuie o decizie asumată și de Guvern și de mediul economic. În criza din 2009/2010, cea mai mare greșeală a fost scăderea salariilor. Au fost mai puțin bani în piață. Nu trebuie să umblăm la banii oamenilor, pentru că trebuie să avem bani în piață”, a mai spus Câciu.
Și Alin Burcea, antreprenor în turism, a comentat situația României, privind bugetul. „Am avut creștere negativă anul trecut în turism, că nu se mai zice scădere. N-avem buget, dar avem o strategie pe care eu am criticat-o. Avem 2,1 milioane de turiști acum. Suntem penibilii Europei la Târguri, plecăm fără buget și ați văzut cum arată standurile noastre. Avem buget pentru turism cât are o firmă”, a precizat Burcea.