Turismul este o sursă vitală pentru redresarea economică, alături de fondurile europene, agricultură și banii trimiși de cei din diaspora
Aderarea completă a României la Spațiul Schengen deschide noi perspective pentru turismul de incoming, cu potențial de a genera venituri semnificative, începând cu primăvara lui 2025, susține Gheorghe Fodoreanu, expert în turism cu o experiență de 50 de ani. Eliminarea granițelor terestre cu Bulgaria și Ungaria creează condiții favorabile pentru turismul de circuit, însă autoritățile nu au valorificat suficient această oportunitate, conform unei analize, preluată de Agerpres.
„Turismul de circuite cu autocare, facilitând accesul turiștilor din Europa Centrală, ar putea beneficia enorm de pe urma noii deschideri. Destinații precum Maramureș, Bucovina sau Delta Dunării devin mai accesibile”, a explicat Fodoreanu. Totuși, lipsa prezenței României la târgurile internaționale de turism, precum Les Thermalies de la Paris, este o omisiune gravă, afectând redresarea sectorului turistic.
„Este inadmisibil ca România să nu participe la târgul Les Thermalies de la Paris, programat între 23 şi 26 ianuarie 2025, mai ales în contextul promovării turismului balnear şi al produselor Ana Aslan”, precizează Fodoreanu.
Expertul atrage atenția asupra potențialului economic al turismului de incoming, care ar putea susține economia României în recuperarea datoriilor externe. „Turismul de incoming este o resursă valoroasă pentru economia României şi nu trebuie neglijat”, mai spune expertul.
Pe fondul acestei analize, el subliniază necesitatea unei strategii naționale de promovare turistică, pentru a valorifica la maximum avantajele aderării la Schengen și a crește contribuția turismului la PIB-ul României.
Acesta subliniază că „industria fără fum”, aşa cum mai este denumit turismul, reprezintă o modalitate comercială, economică, prin care se obţin bani prin investiţii inteligente în potenţialul turistic al ţării. „A nu se uita că Malta face din turism 30% din PIB, Grecia 20%, Franţa are 83 de milioane de turişti anual, Germania şi-a îndreptat industria turistică, inclusiv către incoming (veniturile din turism depăşindu-le pe cele din industria auto), iar la nivel mondial absolut toate ţările se luptă, se întrec pentru atragerea de turişti. Turismul românesc aduce sub 5% din PIB. Nu există ţară care să nu dorească turişti străini. Turismul reprezintă putere economică. Într-o insulă din Oceanul Pacific s-ar putea să nu existe nicio maşină, niciun aeroport, dar absolut sigur există mereu o pensiune. Este aşa de simplu. De ce să mai căutăm acul în carul cu fân?”, mai arată expertul în analiza sa.
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube