În prima ședință de tranzacționare, acțiunile Hidroelectrica au fost tranzacționate la prețuri cuprinse între minim 109,2 lei (+5% față de prețul final IPO) și maxim 115,2 lei (+11% față de prețul final IPO). La sfârșitul ședinței de tranzacționare, acțiunile Hidroelectrica au fost cotate la 110 lei (+5,77%), ceea ce conferă companiei o capitalizare bursieră de 49,5 miliarde lei (10 miliarde euro).
Hidroelectrica furnizează energie electrică pe pieţele de energie electrică angro şi cu amănuntul din România. Cota de piaţă a Societăţii în ceea ce priveşte energia electrică furnizată consumatorilor de retail a crescut de la 1,3% în 2020, la aproximativ 8% în decembrie 2022, conform ANRE.
Numărul de clienţi de retail a crescut de la 2.465 în 2020, la peste 482.000 în 2022. În 2022, Societatea a furnizat aproximativ 3,7 TWh energie electrică clienţilor finali, potrivit ANRE.
Acțiunile producătorului de energie regenerabilă vor fi incluse în indicii MSCI Frontier și MSCI România ai furnizorului global de indici MSCI. Hidroelectrica va fi inclusă efectiv în indicii MSCI începând cu 26 iulie 2023, potrivit anunțului furnizorului global de indici.
Este pentru prima dată când o companie nou listată la Bursa de Valori București este inclusă după prima zi de tranzacționare a celor doi furnizori globali de indici FTSE Russell și MSCI, beneficiind de mecanismul de listare rapidă.
„Hidroelectrica scrie istorie în această perioadă la Bursa de Valori București, fiind în centrul atenției investitorilor. Ne bucurăm că acest interes este exprimat atât de volumele foarte mari de tranzacționare din prima zi, dar și de includerea acțiunilor Hidroelectrica în indicii FTSE Russell Emerging Markets și MSCI Frontier Markets prin acest mecanism de includere rapidă. Hidroelectrica va juca, de asemenea, un rol important în drumul României spre promovarea către Piața Emergentă de către MSCI, alături de îndeplinirea criteriilor calitative și cantitative ale furnizorului de indici”, a declarat Radu Hanga, Președintele Bursei de Valori București.
În indicii FTSE Russell pentru Piețele Emergente, România este reprezentată de 14 companii: Banca Transilvania, Hidroelectrica, MedLife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, Teraplast, Aquila, Bittnet Systems, Bursa de Valori București, Conpet, Cramele Purcari, Sphera Franchise Group și Servicii comerciale de transport.
„Investitorii au demonstrat un interes ridicat pentru acțiunile Hidroelectrica încă de la IPO, dar și în prima zi de tranzacționare pe piața secundară, când au fost efectuate aproape 13.600 de tranzacții cu peste 6,8 milioane de acțiuni Hidroelectrica, în valoare de aproape 760 de milioane de lei. Hidroelectrica a stabilit astăzi un nou record la Bursa de Valori București în ceea ce privește valoarea zilnică a lichidității pe segmentul de acțiuni, care a ajuns la peste 821 milioane lei, cu mult peste recordul anterior de 326,7 milioane lei, din 19 decembrie 2018′, a declarat Adrian Tanase, CEO Bursa de Valori Bucuresti.
Totodată, în indicii MSCI Frontier Markets, România are 12 companii: Banca Transilvania, BRD Groupe Societe Generale, Electrica, Hidroelectrica, Medlife, Nuclearelectrica, OMV Petrom, One United Properties, Romgaz, Teraplast, Transelectrica și Transgaz.
Acțiunile Hidroelectrica au început să se tranzacționeze miercuri, 12 iulie, pe Piața Principală a BVB, în urma celui mai mare IPO realizat vreodată pe piața de capital din România, în valoare de 9,28 miliarde lei (1,87 miliarde euro). Acesta este cel mai mare IPO din Europa și al treilea ca mărime la nivel global până acum în acest an.