16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăȘtirile zileiAcțiuni de protest ale angajaților din penitenciare

Acțiuni de protest ale angajaților din penitenciare

Sindicaliştii din penitenciare anunţă luni calendarul protestelor faţă de ceea ce ei numesc “indolenţa şi incompetenţa”, Tudorel Toader, şi faţă de lipsa implicare a Guvernului României în soluţionarea problemelor lor. Pe lângă demisia ministrului Tudorel Toader, ei cer, printre altele, condiţii de lucru mai bune, eliminarea discriminărilor salariale şi elaborarea Statutului poliţistului de penitenciare, ameninţând cu organizarea unei greve japoneze în 10 august, precum şi cu organizarea unui miting şi a unui marş de protest în 3 octombrie.

Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor  anunţă luni, printr-un comunicat  calendarul acţiunilor de protest “împotriva indolenţei şi incompetenţei ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi a lipsei de implicare a Guvernului României în soluţionarea problemelor personalului din penitenciare”. 
  
 
Ei prezintă lista de revendicări, precum şi promisiunile făcute de ministrul Toader: 
  
” – condiţii de lucru mai bune – ministrul Justiţiei a promis acum 1 an standarde privind condiţiile de lucru în penitenciare şi un plan multianual de  investiţii, dar nu s-a ţinut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiţii a fost redus la jumătate.
 
–  plata orelor suplimentare restante – în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restanţe neplătite. Ministrul Justiţiei s-a angajat acum 6 luni la Penitenciarul Vaslui că acestea vor fi plătite şi nu s-a ţinut de cuvânt. 
 
– stoparea împuternicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcţiilor de management superior şi încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale prin depăşirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general Marian Dobrica se află de mai bine de 2 luni în această situaţie. 
 
– eliminarea discriminărilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizării şi pentru personalul din sectorul de apărare ordine publică şi siguranţă naţională începând cu octombrie 2018. 
 
– aprobarea Statutului poliţistului de penitenciare – cerem ministerului Justiţiei să includă şi observaţiile sindicatelor în proiectele transmise prin forţarea procedurii de avizare la Parlament. 
 
– încetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislaţie a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanţa de urgenţă, pensiile angajaţilor din penitenciare, poliţiştilor şi militarilor. 
 
– plata integrală a orelor suplimentare curente – cerem ministrului Justiţiei să aplice corect prevederea legală obţinută în Parlament de către sindicate referitor la plată orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ 2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plată peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile”. 
 
 Calendarul acţiunilor de protest include petiţii, refuz de efectuare a orelor suplimentare, proteste în stradă, pichetări, acţiuni în justiţie şi plângeri penale.
În ceea ce priveşte acţiunile de protest, sindicaliştii spun că în peroada 1 – 10 august vor notifica conducerile penitenciarelor referitor la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, vor adresa solicitări de plată a orelor suplimentare restante, ca punct de plecare formal în procedura de recuperare pe cale judiciară a acestora şi vor formula plângeri prealabile din partea tuturor sindicatelor membre în numele membrilor de sindicat pentru modificarea ordinelor şi dispoziţiilor ilegale în materia plătii orelor suplimentare şi a împuternicirilor. 

În 6 august cer audienţe directorului general al Administraţiei Nationa  Naţionale a Penitenciare şi ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, într-o ultima încercare de rezolvare pe calea dialogului a revendicărilor. 

În 10 august este programată o grevă japoneză, iar în 19 august organizează greva prin exces de zel la accesul în penitenciare şi la alte activităţi care, deşi nu afectează drepturile deţinuţilor, pot duce la blocarea penitenciarelor. 

În perioada  27 august – 27 septembrie va avea loc pichetarea penitenciarelor de către 50 – 100 de angajaţi în uniformă. 

Între 1 şi 10 septembrie 2018 va avea loc depunerea unor acţiuni în instanţă şi a unor plângeri penale din partea tuturor sindicatelor membre, iar pentru 3 octombrie anunţă miting în uniformă la Ministerul Justiţiei şi Administraţia Naţională a Penitenciarelor cu marş de protest între cele două instituţii, în timp ce din octombrie forma de protest va fi refuzul de a intra în serviciu în toate penitenciarele în care nu este asigurat personalul necesar pentru desfăşurarea în condiţii de siguranţă a misiunilor. 
 
“Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor precizează de asemenea că solicita, pe lângă rezolvarea revendicărilor, şi demiterea ministrului Justiţiei pentru incomptetenta şi acţiuni ilegale”, îşi încheie sindicaliştii comunicatul. 

Cele mai citite

Crește cu 50% numărul de muncitori filipinezi așteptați în România anul acesta

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei Filipino-Române organizate de curând în Filipine, de către Departamentul de Muncitori Migranți, din cadrul Guvernului Filipinez, a...

Gafa lui Târnovanu amână fiesta FCSB-ului! Meciul cu Farul se joacă cu titlul pe masă

FCSB a remizat în deplasare cu Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 2-2, în etapa a șasea din play-off, și trebuie să mai aștepte pentru...

Spitalul Obregia din București va avea o Secţie clinică de psihiatrie pediatrică

O Secţie clinică de psihiatrie pediatrică urmează să fie realizată la Spitalul Obregia, în baza unui protocol de colaborare încheiat între Administraţia Spitalelor şi...
Ultima oră
Pe aceeași temă