15.6 C
București
marți, 28 mai 2024
AcasăInternaționalAcord bilateral de securitate între Ucraina și Norvegia

Acord bilateral de securitate între Ucraina și Norvegia

Ucraina şi Norvegia – ambele vecine cu Rusia – au ajuns la un acord de securitate bilateral, a anunţat luni ministrul norvegian de externe, Espen Barth Eide, în cursul unei vizite la Kiev, informează Agerpres.

Potrivit declaraţiilor sale consemnate de AFP după ce a fost primit de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, “Norvegia va furniza Ucrainei sprijin militar, politic, financiar şi umanitar pe termen lung”.

“Acordul demonstrează angajamentul nostru politic clar de a continua să susţinem Ucraina aşa cum facem de când a început atacul brutal şi la scară mare al Rusiei, în urmă cu peste doi ani”, a adăugat şeful diplomaţiei norvegiene într-un comunicat.

Textul urmează să fie semnat şi făcut public la viitoarea întâlnire a lui Zelenski cu premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store; nu s-a stabilit încă data evenimentului, precizează comunicatul.

Ucraina încearcă să îşi consolideze alianţele cu partenerii occidentali, în timp ce forţele ucrainene sunt în dificultate pe front, în faţa celor ruse. Până acum, Ucraina a semnat acorduri bilaterale de securitate cu circa zece state, printre care Franţa, Germania şi Regatul Unit.

Norvegia, membră NATO, are graniţă cu Rusia în regiunea arctică şi s-a angajat deja să acorde Ucrainei un ajutor civil şi militar în valoare de 75 de miliarde de coroane (6,5 miliarde de euro) în perioada 2023-2027, reaminteşte AFP.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

ONU condamnă atacurile mortale israeliene din Rafah

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a condamnat atacurile aeriene mortale ale Israelului lângă Rafah, în Fâşia Gaza."Condamn acţiunile Israelului care au ucis zeci...

STS a intervenit să repare o defecțiune apărută într-o reţea internă de telefonie interurbană din București

Sistemul de Telecomunicaţii Speciale (STS) a intervenit, luni seară, la o defecţiune apărută la un echipament ce deserveşte o reţea internă de telefonie interurbană...

Ciolacu anunță că se modifică plafonul de la care se impozitează pensiile

Premierul Marcel Ciolacu, preşedinte al PSD, a declarat, luni, că de la 1 septembrie, odată cu recalcularea pensiilor, se va modifica şi plafonul peste...
Ultima oră
Pe aceeași temă