13 C
București
joi, 22 februarie 2024
AcasăInternaționalA fost descoperită o capodoperă dispărută a lui Botticelli, în valoare de...

A fost descoperită o capodoperă dispărută a lui Botticelli, în valoare de 109 milioane de dolari

O capodoperă a lui Botticelli, dată dispărută de peste jumătate de secol, a fost găsită. Era “ascunsă” la vedere, în casa unei familii italiene.

Comandamentul pentru protecția patrimoniului cultural a dat de urma tabloului pierdut într-o casă dintr-un oraș numit Gragnano, în apropiere de Napoli, potrivit CNN.

Portretul Fecioarei Maria și al copilului, pictat în tempera pe lemn, a fost comandat de Biserica Romano-Catolică în 1470 artistului Sandro Botticelli.

Printre cele mai cunoscute lucrări ale lui Botticelli se numără “Nașterea lui Venus” și “Primavera”. Autoritățile italiene estimează că pictura mai puțin cunoscută, una dintre ultimele picturi ale lui Botticelli, valorează 109 milioane de dolari.

Opera de artă fusese adăpostită anterior într-o biserică din Santa Maria la Carità, dar după ce un cutremur a avariat biserica, a fost încredințată unei familii locale, familia Sommas, care a transmis-o din generație în generație.

“Ultima dată când autoritățile au inspectat reședința privată în care era păstrată pictura lui Botticelli a fost în urmă cu peste 50 de ani”, a declarat Massimiliano Croce, comandantul unității de patrimoniu cultural, potrivit The Guardian.

“De atunci, în mod inexplicabil, tabloul fusese uitat de autorități. Când, după ce, în urma unor cercetări privind aceste opere care urmează să fie inspectate, am realizat că o pictură de Botticelli se afla într-o casă a unei familii de peste 50 de ani, am decis să o inspectăm”, a continuat Croce.

În ciuda faptului că exista un dosar care atesta că familia Somma deținea tabloul, despre care știa chiar și primarul localității, acesta a fost cumva adăugat pe lista operelor de artă dispărute a Ministerului Culturii

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Stancu Alexandru
Stancu Alexandru
2017 este anul debutului meu în presă. Am trecut pe la ProTv și Aleph News, iar din vara lui 2021 am devenit editor web la România Liberă.
Cele mai citite
00:00:40

Mii de oameni fug de incendiile de vegetație din statul Victoria din Australia

Peste două mii de persoane au primit ordin să se evacueze din orașele, din vestul statului Victoria din Australia, din cauza unui incendiu care...

România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE în luna ianuarie

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în luna ianuarie până la 3,1%, de la 3,4% în decembrie, însă în România rata...
00:00:46

Casele se clatină și sunt pe punctul de a se prăbuși după o ploaie torențială în Bolivia

Ploile abundente din Bolivia au provocat alunecări de teren de-a lungul malurilor unui râu umflat, din La Paz, miercuri (21 februarie), lăsând mai multe...
Ultima oră
Pe aceeași temă