11 C
București
vineri, 24 ianuarie 2025
AcasăSocial7 sfaturi pentru o factură mai mică la energie electrică

7 sfaturi pentru o factură mai mică la energie electrică

Vrei o factură mai mică la energie electrică? Fii atent la consumul pe care îl înregistrezi lună de lună și încearcă să faci economie. Schimbă-ți puțin modul de viață și obiceiurile! Vei vedea și rezultatele! Iată câteva sfaturi practice și utile care te vor ajuta să treci cu bine peste scumpiri.

Sfaturi pentru o factură mai mică la energie electrică

Pentru o factură cât mai mică la energie electrică va trebui să strângi puțin cureaua. Dar asta nu înseamnă să nu mai folosești becurile sau să renunți la aparatura electrocasnică. Este vorba despre altceva: despre niște obiceiuri mai sănătoaseși despre foarte multă responsabilitate. Am învățat să facem risipă. Acum va trebui să învățăm să facem economie.

Stinge becurile în camerele în care nu mai stai 

Stinge toate becurile din încăperile în care nu mai stai, dacă vrei să ai o factură la lumină pe care s-o și poți plăti. Este vorba despre un consum de energie inutil care îți va încărca factura la final de lună. Ai plecat din bucătărie? Singe becul, chiar dacă te vei întoarce repede. Ai plecat din baie? Procedează la fel. Acest obicei trebuie adoptat de fiecare membru al familiei, chiar și de către copii. 

Un alt sfat ar fi să încerci să te bucuri de cât mai multă lumină naturală și să aprinzi lumina în casă doar atunci când chiar trebuie cu adevărat. De acest sfat ar trebui să ții cont indiferent d e anotimp, dar mai ales pe timp de vară, când ziua este mult mai lungă. 

Folosește becuri LED

Becurile LED costă mai mult însă consumă mai puțină energie electrică. Acest lucru se va observa în factură și în buzunarele tale. Un bec LED consumă de până la 5 ori mai puțină energie electrică decât un bec cu lumină incandescentă. În plus, acesta are și o durată mult mai mare de viață. Becurile LED se găsesc în orice magazin de profil și se vând l aprețuri diferite, pentru toate buzunarele.

Atenție la clasa energetică a electrocasnicelor

Acordă atenție maximă aparatelor electronice și electrocasnice pe care le cumperi! Fierul de călcat, frigiderul, televizorul, mașina de spălat, cuptorul cu microunde, computerul, aparatul de aer condiționat și toate celelalte electrocasnice pe care le folosești consumă energie electrică în cantități mai mici sau mai mari. Pentru că unele consumă mai mult și altele mai puțin, va trebui să fii foarte atent la ce modele alegi. Prin urmare, citește cu atenție datele tehnice ale aparateor și optează pentru o clasă energetică superioară: A, A+ sau A++.

Cum folosești corect mașina de spălat 

Folosește mașina de spălat la temperaturi mai mici și spală doar atunci când ai acumulat suficiente haine! Cu alte cuvinte, spală mai rar și mai mult decât des dar în cantități mici. Și încă un sfat: setează un program scurt de spălare dacă hainele nu sunt foarte murdare. Nu are rost să speli trei ore niște cămăși care au fost purtate o singură dată.  

Dacă ai uscător de rufe, încearcă să îl folosești cât mai rar, căci energia consumată de acest aparat este una foarte mare. Hainele se usucă mult mai bine în mod natural. 

Sfaturi pentru o factură mică la energie. Cum folosești corect frigiderul

Printre cele mai utile sfaturi pentru o factură mică la energie se numără și cel cu privire la folosirea corespunzătoare a frigiderului. Deschide ușa frigiderului cât mai rar și fă-o rapid. Când stă deschisă, în frigider pătrunde aer cald din bucătărie. Prin urmare, aparatul va consuma mai multă energie pentru a atinge temperatura optimă pe care ai setat-o. Dezgheață congelatorul ori de câte ori ai ocazia. Un congelator care are un strat de 3 cm de gheață poate consuma cu până la 30% mai mult decât unul fără gheață. Recomandat ar fi să cumperi un frigider NO FROST. 

Ce facem cu electrocasnicele în stand by?

Nu lăsa electronicele să consume energie în modul stand-by. Atunci când sunt în priză, chiar dacă sunt oprite, electronicele consumă între 40% și 70% din energia pe care o consumă în mod normal. Atunci când nu le folosești, cea mai bună soluție este să le scoți din priză. Astfel, când pleci de acasă poți decupla televizorul, mașina de spălat, veiozele și lămpile, aparatul de aer condiționat, computerul etc. Practic, doar frigiderul ar trebui să rămână în priză. 

Sfaturi pentru o factură mică la energie. Despre aparatul de aer condiționat

Chiar dacă în casă ți se pare că este frig, evită să încălzești locuința folosind aparatul de aer condiționat! Acesta consumă foarte mult, mai ales dacă vorbim despre un model mai vechi. Mai pune o pătură pe tine, îmbracă-te mai gros, aerisește puțin și des, izolează-ți casa…fă tot ce-ți stă în putință să reduci pierderile de căldură. 

Urmărește România Liberă și pe pagina de Facebook

Redactia
Redactiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri internaționale. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite

Eliminarea facilităților fiscale: Doar 10% dintre angajatori vor ajusta salariile brute

Conform unui sondaj realizat de PwC România, doar unu din zece angajatori intenționează să ajusteze salariul brut pentru a compensa eliminarea scutirii de impozit...

Propunere de modificare a Constituției SUA: Trump ar putea candida pentru un al treilea mandat de președinte

Un membru republican al Camerei Reprezentanților a lansat joi o rezoluție care propune modificarea Constituției SUA, permițându-i fostului președinte Donald Trump — precum și...

24 Ianuarie: Mesajele liderilor politici despre Unirea Principatelor și unitatea națională

Liderii politici au transmis mesaje speciale în ziua în care sărbătorim Unirea Mică, pe 24 ianuarie. Iată ce au spus Klaus Iohannis, Marcel Ciolacu...
Ultima oră
Pe aceeași temă