Polenul, acea pulbere gălbuie produsă de plante, este unul dintre cei mai des întâlniți factori declanșatori ai alergiilor și poate fi responsabil de apariția multor simptome neplăcute, în special în anumite perioade ale anului.[1] Dacă și tu te confrunți cu această problemă, continuă să citești. Ți-am pregătit câteva informații utile despre alergia la polen, care te vor ajuta să înțelegi și să gestionezi mai bine manifestările sale.
1. Când apare alergia la polen
Dacă ne referim la cauza sa, la modul general, o alergie apare atunci când sistemul imunitar reacționează exagerat la o substanță altfel inofensivă, în cazul de față polenul. Din motive nu prea bine înțelese, o percepe ca pe un „inamic” și începe să producă o substanță chimică numită histamină pentru a lupta împotriva sa. Acest lucru duce la declanșarea reacțiilor alergice și la apariția acelor simptome atât de neplăcute asociate cu acestea.
Din punct de vedere al „sezonului alergiilor”, acesta depinde și de tipul de polen la care o persoană este alergică. Unele persoane prezintă simptome tot anul, altele au această problemă doar în anumite anotimpuri sau luni ale anului. De exemplu, dacă în cazul tău factorul declanșator este polenul de ambrozie, atunci alergia se va manifesta în special la sfârșitul verii și începutul toamnei. De asemenea, este bine să știi că zilele cu vreme caldă, uscată și vânt favorizează răspândirea polenului și pot agrava simptomele alergice.[1]
2. Cum se manifestă alergia la polen
Printre cele mai comune simptome ale alergiei la polen se numără:
- rinoreea sau secrețiile nazale abundente;
- congestia nazala (nasul înfundat);
- strănutul;
- mâncărimile la nivelul nasului, ochilor, urechilor și gurii;
- lăcrimarea și umflarea ochilor.
În unele cazuri, alergia la polen poate duce și la agravarea simptomelor astmului.[2]
3. Cum se tratează alergia la polen
De regulă, pentru ameliorarea simptomelor alergiei la polen se recomandă administrarea de antihistaminice, decongestionante sau corticosteroizi. Tratamentul exact și dozele recomandate se pot stabili doar de către medic, în funcție de severitatea manifestărilor. Aceste medicamente pot fi administrate sub formă de tablete, spray-uri nazale sau injecții.[2]
Pe lângă tratamentul medicamentos, se mai poate recomanda evitarea sau limitarea expunerii la polen, prin: monitorizarea nivelurilor de polen din aer, menținerea ferestrelor închise în zilele cu nivel de polen ridicat, îndepărtarea și spălarea oricărui articol de îmbrăcăminte care a fost purtat afară, evitarea uscării rufelor în aer liber, utilizarea unui purificator de aer ori a unui dezumificator, precum și aspirarea regulată a podelelor și covoarelor.[1]
4. Cum se poate preveni alergia la polen
Dacă am vorbit despre alergia la polen, când apare și cum o poți trata, nu putem omite să menționăm cum poate fi prevenită apariția simptomelor sale. Iată câteva sugestii în acest sens:
- evită să ieși din casă în zilele cu vânt sau cu umiditate scăzută;
- renunță la grădinărit în sezonul de înflorire a plantelor la al căror polen ești sensibilă;
- poartă o mască de protecție în zilele în care nivelul de polen din aer este ridicat, limitează activitățile în aer liber și evită să deschizi ușile și ferestrele;
- ia medicamentele prescrise de medic înainte ca sezonul polenului să înceapă;
- poartă ochelari de soare și o șapcă sau o pălărie când ieși în aer liber;
- fă duș în fiecare seară;
- spală lenjeria de pat săptămânal;
- limitează contactul cu animalele de companie care își petrec mult timp în aer liber.[1][2]
Alergia la polen reprezintă o problemă comună și incomodă, dar care poate fi gestionată cu succes. Urmează tratamentul prescris de medic și ține cont de recomandările de mai sus când vine vorba de prevenirea și ameliorarea simptomelor sale. Nu uita să-ți anunți medicul dacă simptomele se agravează.
Bibliografie:
- Kerr, Michael. „Pollen Allergies”, Healthline, 27 Dec. 2021, www.healthline.com/health/allergies/pollen. Accessed 28 Apr. 2023.
„Pollen Allergy”, Asthma & Allergy Foundation of America, 17 Jan. 2023, aafa.org/allergies/types-of-allergies/pollen-allergy/. Accessed 28 Apr. 2023.