Proiecte de cercetare, mobilități, burse de studiu școli de vară, concursuri și 144 de instituții de învățământ superior în 23 de țări din regiunea Europa Centrală și Orientală
București, 2 iulie 2024. Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) pentru Europa Centrală și Orientală sărbătorește anul acesta 30 de ani de la inaugurarea biroului său de la București.
Pentru a marca acest eveniment, la finalul săptămânii trecute ( 27 – 28 iunie) au fost organizate în Sala Aula Magna a Academiei de Studii Economice(ASE), Conferința Regională a Rectorilor AUF-ECO (C2R-ECO), precum și Atelierul dedicat Francofoniei științifice în Europa Centrală și Orientală. Evenimentul a reunit aproape 100 de reprezentanți din peste 50 de instituții de învățământ superior și cercetare membre ale AUF din 15 țări francofone din regiune.
Celebrarea a 30 de ani de la deschiderea biroului de la București reprezintă un interval generos de timp, care a condus la consolidarea comunicării academice, intercultural și inter-instituționale dintre România și țările francofone, dar și dintre țările central și est-europene și instituții academice de renume din Franța și alte țări francofone.
În decursul a a trei decenii, Agenția Universitară a Francofoniei a acordat numeroase burse și mobilități pentru cei mai talentați francofoni din regiune, facilitând totodată accesul la resursele academice din țările francofone occidentale pentru numeroși tineri din Europa Centrală și Orientală.
În cadrul evenimentului au susținut alocuțiuni domnul Marius Profiroiu, Prorector al ASE, domnul Sorin Cîmpeanu, președinte al AUF, domnul Dan Cașcaval, rector al Universității tehnice „Gh. Asachi” din Iași și președinte al Conferinței Rectorilor din Europa Centrală și Orientală, domnul Slim Khalbous, rector al AUF.
Conferința a reprezentat o bună ocazie pentru a menționa subiecte precum bilanțul organizației, rezultatele, provocările, precum și noile direcții și proiecte propuse în cadrul rețelei. De asemenea, a fost prezentat Programul internațional de Mobilitate și Inserție Profesională Francofonă-PIMEF dedicat studenților din spațiul francofon, care va fi lansat în cadrul Summitului Francofoniei care va avea loc la Paris, în noiembrie 2024.
Au fost organizate trei comisii tematice în cadrul cărora participanții au fost invitați să abordeze teme precum: internaționalizarea universităților din regiunea Europa Centrală și Orientală, dezvoltarea inteligenței artificiale și a securității cibernetice precum și cercetarea și dezvoltarea în spațiul francofon. Aceste comisii s-au aflat sub coordonarea unor rectori ai universităților din Armenia, Albania și Republica Moldova, precum și de membrii ai instanțelor AUF. Un moment special în cadrul conferinței a fost dedicat reprezentanților Ucrainei, care au subliniat importanța continuării activităților francofone, precum și a sprijinului semnificativ acordat de AUF prin intermediul proiectelor digitale, și programelor de mobilități, în vreme de criză.
Aniversarea a 30 de ani de prezență a AUF în Europa Centrală și Orientală marchează prilejul unei evaluări pozitive a acțiunilor desfășurate în favoarea Francofoniei în regiune. În ultimii ani, a existat o puternică adeziune la ceea ce înseamnă Francofonia științifică. In prezent, în universitățile din rețeaua noastră există 120 de filiere francofone cu o ofertă de 38 de domenii științifice
a declarat Mohamed Ketata, director regional al AUF – ECO.
Dacă la inaugurarea sa, în 1994, biroul cuprindea 7 universități din 3 țări, astăzi 144 de instituții de învățământ superior și cercetare din 23 de țări din regiune fac parte din rețeaua AUF. Activitatea biroului AUF ECO până în prezent reprezintă 5.500 de mobilități efectuate, 1.200 de studenți beneficiari ai burselor, precum și aproape 300 de proiecte de activități științifice finanțate în diferite domenii precum: fizică, astronomie, arheologie, sănătate, științe socio-umane și arhitectură.
Despre Agenția Universitară a Francofoniei
Agenția Universitară a Francofoniei (AUF) este prima rețea universitară din lume care reunește mai mult de 1000 de universități și centre de cercetare din 120 de țări de pe 5 continente. Este operator al Francofoniei pentru învățământul superior și cercetare.
Încă din 1961, AUF pune în practică acțiuni în beneficiul instituțiilor de învățământ superior. Oferă studii despre sau în limba franceză: programe de burse, proiecte de cooperare, cercetare și guvernanță, susținerea manifestărilor științifice, sprijin pentru profesionalizarea învățământului, intervenții în vederea reconstrucției sistemelor de învățământ în țările unde acest lucru este necesar.
Despre Biroul Europa Centrală și Orientală al Agenției Universitare a Francofoniei
Biroul a fost inaugurat în 1994, în urma semnării acordului dintre AUF și Guvernul României, în iunie 1994. La inaugurarea sa, biroul a avut 7 universități membre, răspândite în trei țări (România, Bulgaria și Republica Moldova).
Anul acesta, la momentul aniversării a 30 de ani, Direcția Regională AUF pentru Europa Centrală și Orientala situată la București conduce o rețea de 144 de unități universitare în 23 de țări din regiune: Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația , Georgia, Ungaria, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Republica Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Ucraina .
Acțiunea AUF în Europa Centrală și Orientală este coordonată de la Direcția Regională AUF în Europa Centrală și de Est, bazată în același timp pe 6 birouri in 6 țări din regiune și anume: Moldova, Bulgaria, Armenia, Albania, Georgia, România.
Contact: Adriana Barbu
Tel. 0721 069 194
e-mail: adrianabarbupr@gmail.com