În urma unui comunicat de presă emis la data de 22.01.2024, Biroul de Informare și Relații Publice a anunțat că procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad au dispus reținerea a 21 de inculpați. Aceștia sunt cercetați pentru presupusa săvârșire a infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și fals privind identitatea.
„Urmare comunicatului de presă nr.1 din data de 22.01.2024, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să transmită următoarele:
La data de 22.01.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Arad au dispus reținerea a 21 de inculpați, cercetați pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de migranți și fals privind identitatea.
Din probatoriul administrat în cauză a reieșit faptul că, inculpații, cetățeni români și străini provenind din Siria, Afganistan, Bangladesh, Filipine, Nepal, Egipt, Turcia, Belarus, Italia și Austria, au inițiat și constituit o grupare infracțională cu o structură de tip piramidal având ca scop traficul de migranți.
Astfel, în perioada martie 2023 – ianuarie 2024 inculpații, sub coordonarea a patru dintre ei cu rol de lideri (cetățeni străini provenind din Afganistan, Siria, Austria și Bangladesh), au racolat peste 250 de migranți în principal, din București și Timișoara, din rândul celor care dețineau permise de ședere și vize de muncă pe care ulterior i-au adăpostit în diferite locații din municipiile Timișoara, Arad și Oradea, până în momentul în care era organizată trecerea, în mod ilegal, peste frontiera de stat a României, cu destinația finală Europa de Vest.
Cercetările efectuate au relevat faptul că o parte dintre migranți au fost ascunși în vagoanele de marfă ale unor trenuri internaționale cu plecare din stațiile situate la granița de vest a țării.
În funcţie de numărul de zile în care li se asigura cazarea şi hrana, aceștia au plătit sume cuprinse între 2.000 și 3.000 euro, inculpații împărțind banii între ei proporțional cu activitatea infracţională comisă (racolare, îndrumare, călăuzire, transport şi adăpostire).
Cu privire la unul dintre inculpați s-a reținut faptul că, în mai multe ocazii, s-a prezentat autorităților române sub o altă identitate decât cea reală și a folosit documente false.
În urma celor 35 de percheziții domiciliare efectuate, au fost descoperite și ridicate sumele de 22.485 euro și 26.809 lei, 40 de telefoane cu cartele SIM, un ceas, 250 de pașapoarte străine și permise de ședere, 2 laptopuri, stick-uri de memorie, înscrisuri cu valoare probatorie, precum și alte mijloace de probă.
S-a dispus măsura sechestrului asigurător asupra a 6 autoturisme.
Pe parcursul acțiunii au fost depistați și 8 migranți.
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Arad cu propunerile de arestare preventivă a 9 inculpați și arest la domiciliu pentru alți 12.
Față de 3 inculpați care se sustrag urmăririi penale, procurorii DIICOT Biroul Teritorial Arad au solicitat arestare preventivă în lipsă”, se arată în comunicatul DIICOT.
Urmărește România Liberă pe X, Facebook și Google News!