În primele 3 luni ale anului 2023, autoritățile au capturat peste 31 de milioane de țigarete, de 6 ori mai mult decât în aceeași perioada a anului trecut. De asemenea, mai multe rețele de producători și comercianți ilegali de tutun, inclusiv în mediile online, au fost descoperite și destructurate.
Un fenomen grav, care periclitează siguranță economică și socială a comunității, contrabandă a fost declarată o amenințare la adresa securității naționale, iar începând din 2019 ziua de 21 aprilie este Ziua Națională împotriva Traficului Ilicit de Produse.
Eforturile continue ale autorităților de a stopa activitățile ilegale de la granițele țării au dus, în 2022, la înregistrarea unui minim istoric din ultimii 15 ani al nivelului anual al pieței negre a țigărilor din România de 7,1% față de nivelul maxim de 27% înregistrat în 2010. Însă cifrele cresc la început de an, nivelul pieței neagre ajungând la 8,1% din totalul consumului, la nivelul lunii ianuarie, comparativ cu 6,8% în noiembrie 2022, potrivit Novel Research.
România este țara cu a două cea mai extinsă frontieră externă UE, după Finlanda, și cu cel mai ridicat nivel al contrabandei din Europa de Est, iar nivelul prejudiciului adus bugetului de stat se ridică la circa 2 miliarde de lei în 2022 și un total de 32 de miliarde de lei pierduți de bugetul statului român ca impact al contrabandei cu țigări în ultimul deceniu.
Capturi record în martie 2023
Aproape 14,5 milioane de țigarete în valoare de aproximativ 9,5 milioane de lei au fost reținute doar în luna martie a anului curent (de 25 de ori mai mult decât în martie 2022, când au fost capturate aproape 580.000 de țigarete), reprezentând totodată aproape jumătate din totalul țigaretelor capturate în tot trimestrul întâi al acestui an. De la începutul anului, 13,2 milioane de țigarete de contrabandă au fost reținute în județul Dolj , reprezentând aproximativ 42% din totalul cantităților confiscate în toată țară, în primele 3 luni ale anului.
În 2022, 1 din 4 țigări ilegale consumate de români era contrafăcută, acesta reprezentând cel mai ridicat nivel al țigărilor contrafăcute în piața ilicită din ultimii 10 ani. Din totalul cantităților capturate de autorități în anul 2022, circa un sfert au fost identificate ca fiind contrafăcute, capturile cele mai importante de astfel de produse fiind realizate în Contanța, Vâlcea și Giurgiu.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!