23.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăInternaționalCriza din Ucraina20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara...

20 de țări vor cumpăra 500000 de obuze pentru Ucraina din afara Europei

Premierul ceh Petr Fiala a declarat marţi că 20 de ţări s-au angajat să cumpere o jumătate de milion de obuze pentru Ucraina din afara Europei, notează AFP, preluat de agerpres.ro.

Republica Cehă a luat iniţiativa unei operaţiuni internaţionale de strângere de fonduri care vizează achiziţionarea de muniţie pentru armata ucraineană, de care duce lipsă în războiul său împotriva Rusiei.

Ţările UE s-au angajat să furnizeze Kievului un milion de obuze până la sfârşitul lui martie, dar, din cauza lipsei unor capacităţi de producţie suficiente, nu au fost în măsură să le livreze.

Praga a dat însă asigurări că a identificat stocuri importante de obuze, pentru un total de aproximativ 800.000 de bucăţi, disponibile pentru cumpărare din afara continentului european.

“Sunt bucuros că în prezent aproximativ douăzeci de ţări s-au alăturat iniţiativei noastre, din Canada până în Polonia, inclusiv Germania şi Olanda”, a declarat Petr Fiala în cursul unei vizite la Washington.

“Mulţumită lor, suntem capabili să furnizăm 500.000 de obuze. Cred că vor urma şi alte livrări”, a adăugat el.

Prim-ministrul ceh indicase anterior că primele livrări ar putea avea loc în iunie.

Printre ţările participante la această iniţiativă se numără şi statele baltice, Belgia, Danemarca, Finlanda, Islanda, Luxemburg, Norvegia, Portugalia şi Slovenia, a informat presa cehă.

Potrivit şefului guvernului de la Praga, nu există niciun motiv pentru care ţările donatoare să nu poată “furniza suplimentar un milion de obuze în următoarele douăsprezece luni”.

Potrivit Financial Times, achiziţia acestor 800.000 de obuze ar costa 1,5 miliarde de dolari.

Dar Tomas Kopecny, comisarul ceh pentru reconstrucţia Ucrainei, a estimat marţi la radioul ceh că ar putea costa de două ori mai mult.

Secretarul general NATO: Aliații fac prea puțin în timp ce Ucraina rămâne fără muniție

Ucraina rămâne fără muniție în războiul său împotriva invaziei Rusiei, iar membrii NATO nu fac suficient pentru a ajuta Kievul, a declarat, joi, secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg, potrivit antena3.ro.

În comentarii neobișnuit de tranșante privind acest război, Stoltenberg a arătat că aliații NATO au capacitatea de a oferi mai mult Ucrainei, dar trebuie să dea dovadă de voință politică pentru a face acest lucru, scrie Reuters.

“Ajutorul fără precedent din partea aliaților NATO a ajutat Ucraina să supraviețuiască, ca națiune independentă. Dar Ucraina are nevoie de și mai mult sprijin și are nevoie de el acum”, a declarat Stoltenberg la sediul NATO din Bruxelles.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Tipuri de gletiere: care sunt și cum alegi modelul potrivit?

Ai în plan finisarea suprafețelor cu glet sau placarea pereților și a podelelor cu plăci...

Primul scaner cu raze X pentru combaterea activitãților ilicite, inaugurat în biroul de frontierã Galați-Giurgiulești

Ministerul Finanțelor și Autoritatea Vamală Română (AVR) au inaugurat, la Biroul Vamal Galați-Giurgiulești, primul dintre cele 26 de scanere menite să reducă, în punctele vamale, atât...

Momente emoționante pe Anfield! Jurgen Klopp s-a despărțit de FC Liverpool cu o victorie

FC Liverpool a câştigat cu scorul de 2-0 în faţa lui Wolverhampton și a terminat pe poziția a treia în Premier League. La ultimul...
Ultima oră
Pe aceeași temă