17.1 C
București
miercuri, 10 aprilie 2024
AcasăSocialJustiție13 traficanți de droguri, reținuți de procurorii DIICOT

13 traficanți de droguri, reținuți de procurorii DIICOT

Procurorii DIICOT au reţinut 13 traficanţi de droguri, care aduceau din Olanda, prin intermediul unor firme de curierat, importante cantităţi de substanţe cu efect psihoactiv (alpha-PHiP) din care se obţine „Zombie”, un nou drog care are mare succes printre consumatorii stradali din Bucureşti.

Conform DIICOT, cei 13 traficanţi fac parte din două grupări, cu ierarhii şi atribuţii clar conturate, care acţionau în Bucureşti în scopul obţinerii unor importante beneficii materiale din comercializarea substanţei cu efect psihoactiv alpha-PHiP.

Drogurile erau aduse din Olanda, prin intermediul unor firme de coletărie, fiind ascunse de regulă în colete poştale. Ulterior, printr-un sistem piramidal de vânzători, drogurile erau distribuite consumatorilor din Bucureşti, fie stradal, fie la locuinţa vânzătorului.

În scopul maximizării profitului, dozele vândute consumatorilor erau amestecate cu diverşi adjuvanţi, astfel că, din aproximativ 500 grame de alpha-PHiP în stare pură se pot obţine circa 20.000 doze. Comercializate la preţul de 10 lei pentru un plic, se obţinea un profit de peste 200.000 lei (40.000 euro).

Procurorii susţin că traficanţii au introdus în ţară, în perioada 2022 – 2024, peste 4 kilograme de substanţă alpha-PHiP.

Drogul „Zombie” constitue de mai mulţi ani o problemă în Bucureşti, deoarece este extrem de periculos, costă foarte puţin, fiind preferat de oamenii străzii.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Creșterea economică din 2023 a fost de trei ori mai mică decât în 2021, susține fostul premier Cîțu

"Creșterea" economică a României pe parcursul anului 2023 a fost "de trei ori mai mică decât în 2021", susține fostul premier Florin Cîțu, precizând...

Deca, încă o deplasare în fief al PNL

Ministrul Educației, Ligia Deca, efectuează, astăzi, o vizită în județul Ialomița.  Vizita include semnarea contractului de finanțare pentru dezoltarea campusului de învățământ dual Ialomița -...

Variante privind scăderea deficitului bugetar al țării. Ce spune Daniel Dăianu

Consiliul Fiscal estimează că anul acesta deficitul va fi peste 6% şi, dacă se va recurge iar la o tăiere de cheltuieli de capital,...
Ultima oră
Pe aceeași temă