Ministerul Justiției a anunțat că începe procedura de selecție a candidaților pentru posturile de procuror general, procuror șef DNA și procuror șef al DIICOT.
Procedura se referă la „selecția procurorilor în vederea formulării către Președintele României a propunerilor de numire pentru ocuparea următoarelor funcții vacante de conducere din cadrul parchetelor:
– procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), funcție vacantă începând cu data de 21.02.2023;
– procuror-șef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), funcție vacantă începând cu data de 21.02.2023″, precizează Ministerul Justiției.
Una dintre condițiile necesare candidaților este să fie procurori cu o vechime minimă de 15 ani în funcţia de procuror sau judecător.
Fiecare candidatură va fi analizată de o comisie de interviu. Apoi, candidații vor susține interviul, în fața comisiei de interviu și a ministrului Justiției. Pentru posturile de procuror general al României și de șef al DNA, rezultatele selecţiei se vor publica pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, la data de 27 februarie 2023. Pentru postul de șef al DIICOT, rezultatele selecţiei se vor publica la data de 1 martie 2023.
Propunerile motivate ale ministrului justiţiei vor fi înaintate Secției pentru procurori a CSM, la 27 februarie, respectiv 1 martie 2023. Pentru fiecare propunere, Secția pentru procurori a CSM va emite un „aviz consultativ motivat”.
Funcția de procuror general al României este exercitată, în prezent, de procuroarea Gabriela Scutea. Magistratul Crin Bologa a fost numit procuror șef al DNA de președintele Iohannis, în februarie 2020. Mandatul acestuia are o durată de trei ani.
La DIICOT, conducerea este asigurată de Oana Daniela Pâțu, care este procuror șef adjunct. Funcția de procuror șef DIICOT a devenit vacantă după ce Giorgiana Hosu și-a dat demisia din acest post.
Urmărește România Liberă pe Twitter, Facebook și Google News!