6.3 C
București
joi, 14 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăMii de pistoale și tone de droguri. România devine țară de tranzit...

Mii de pistoale și tone de droguri. România devine țară de tranzit pentru droguri și pentru arme

Pe fondul lipsei de personal care afectează Ministerul Afacerilor Interne și Direcția Generală a Vămilor, în România se extind activitățile rețelelor interlope care coordonează migrația ilegală, traficul de droguri și cel de arme de foc.

Indicii despre amploarea acestor acțiuni ilegale sunt oferite de capturile impresionante pe care le anunță forțele din România și din alte țări UE. Dacă la un singur transport sunt găsite mii de arme de contrabandă sau sute de kilograme de droguri, este evident că rețelele interlope nu se tem să folosească, pentru tranzit, teritoriul României.

Cel mai recent, ieri, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a anunțat o captură record de arme de foc. Într-un singur autocamion, polițiștii de frontieră și vameșii de la Isaccea au găsit 2.850 de pistoale noi, din categoria armelor cu glonţ. Transportul a fost interceptat la granița României luni seară, iar armele au fost confiscate, a precizat ministrul Lucian Bode.

Punctul de frontieră Isaccea (județul Tulcea) este spre Ucraina, iar camionul în care erau ascunse armele era condus de un cetățean ucrainean. Conform actelor, acesta preluase marfă de la o firmă din județul Tulcea și urma să o transporte în Ucraina. Pistoalele găsite sunt de fabricație turcească și încă nu se spune cum au ajuns în camion.

“Poliţiştii şi lucrătorii punctului de frontieră Isaccea au depistat, ascunse într-un camion condus de un cetăţean ucrainean, 2850 de pistoale cu glonţ, calibru 4,5 milimetri”

Lucian Bode,

Ministrul Afacerilor Interne

Captura de arme de la Isaccea, anunțată ieri, vine la doar câteva zile după ce se consemnase o uriașă captură de droguri: 1,5 tone de heroină. Potrivit unui comunicat de presă al organizației Europol, aceste droguri, ascunse în două containere, au ajuns în portul Constanța la bordul unei nave care plecase spre România din Orientul Mijlociu.

„Drogurile cu o înaltă puritate au o valoare pe piața neagră de 45 de milioane de euro și au fost transportate în containere care au ajuns în portul Constanța pe cale maritimă”

Oana Daniela Pâțu,

Procuror-șef adjunct al DIICOT

Această captură de droguri a fost a doua ca mărime din Uniunea Europeană și s-a realizat cu participarea a peste 90 de procurori și de polițiști, care acum au în cercetare nouă persoane.

Anchetatorii au avut indicii despre cele aproape o tonă și jumătate de heroină ajunse în portul Constanța dar au dorit să afle și ramificațiile internaționale ale rețelei. Surse judiciare susțin că, din acest motiv, polițiștii români nu au oprit transportul, ci l-au monitorizat pe traseu, pentru a-i identifica pe membrii grupării interlope. Pe această cale a fost asigurat succesul flagrantului din Olanda, aceasta fiind una dintre cele două țări de destinație. Cealaltă țară de destinație nu este indicată, probabil pentru că ancheta, acolo, nu este finalizată.

Ancheta asupra acestui caz a început în urmă cu un an, iar transportul de 1,5 tone de droguri a fost interceptat, în România, la data de 10 mai 2021.

La această operațiune au lucrat anchetatori din România, Germania, Ungaria și Franța, cu sprijinul Europol, al Eurojust și al Agenției Antidrog din Statele Unite.

Totuși, ancheta privind acest transport nu este încheiată, ea continuând la nivelul unor țări din vestul Europei. Problema este complicată prin faptul că, în Olanda, există o anumită indulgență privind consumul de droguri.

Capturile din România din ultimele zile nu sunt întâmplătoare ci sunt urmarea altor acțiuni similare, consemnate în anii trecuți.

Adjunctul șefului Poliției Române, Eduard Mirițescu (fost comandant interimar al IGPR, anul trecut), anunța recent că, pe parcursul unui an întreg, „au fost destructurate 35 de grupuri infracționale specializate pe linia traficului de droguri, formate din aproape 300 de membri, fiind trimise în judecată aproape o mie de persoane. De asemenea a fost indisponibilizată cantitatea de aproximativ două tone și jumătate de droguri”.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Sondaj INSCOP Research: Marcel Ciolacu 25,3%/George Simion 19,1%

Marcel Ciolacu (PSD) conduce în clasamentul intenţiei de vot pentru turul I al alegerilor prezidenţiale, cu 25,3%, urmat de George Simion (AUR), cu 19,1%,...

Accizele la băuturi alcoolice vor crește treptat în următorii doi ani, conform unui proiect al Ministerului Finanțelor

Ministerul Finanțelor a publicat joi un proiect care propune majorarea accizelor pentru băuturi spirtoase, vinuri spumoase și alte tipuri de băuturi alcoolice cu 4,4%...

Un agent al Secret Service a fost concediat după ce a folosit casa lui Barack Obama din Hawaii în scopuri personale

Un agent din cadrul Secret Service însărcinat să-l protejeze pe Barack Obama a fost concediat în urma unor dezvăluiri cu privire la faptul că...
Ultima oră
Pe aceeași temă