Nivelul de alertă teroristă în România se menține la nivelul ”Albastru-Precaut”, dar amenințarea teroristă împotriva statelor din Europa, inclusiv împotriva României, este “pe un trend ascendent”, a anunțat Serviciul Român de Informaţii (SRI).
“Atentatele teroriste comise recent în Europa, în Franţa (Paris, Nisa, Avignon) în luna octombrie şi Austria (Viena), la 02.11.2020, confirmă actualitatea ameninţării teroriste la adresa Europei, chiar şi în condiţiile în care continentul se confruntă cu o criză sanitară profundă, pe un trend ascendent”, a precizat SRI printr-un mesaj postat pe internet.
„Teme sensibile, precum caricaturile la adresa profetului Mahomed, s-au dovedit încă o dată declanşatorul unei serii de atentate, dar motivaţia reală a acestora este una de factură jihadist-teroristă, având la bază ideologia jihadului global, în care Occidentul / creştinismul sunt consideraţi inamici ai lumii musulmane”, semnalează comunicatul SRI.
În sprijinul acestei idei este faptul că Austria nu s-a remarcat nici prin caricaturi care să aibă legătură cu religia islamică, nici prin mesaje ale unor persoane oficiale împotriva unor lideri din lumea musulmană – cum a fost, de exemplu, cazul Franței.
Analiza publicată de SRI subliniază că atacatorii sunt, de obicei, persoane “care nu au legături clare cu organizaţii teroriste, dar îşi exprimă adeziunea faţă de structuri care promovează şi susţin ideologia jihadistă”.
Despre autorul atacului de la Viena se știe că era un cetățean austriac dintr-o familie cu origine albaneză, provenită din fosta republică iugoslavă Macedonia. Autorul atacului de la Viena fusese condamnat, acum un an, la 22 de luni de închisoare, pentru o tentativă de a pleca în Siria ca să lupte de partea ISIS.
Dar din păcate justiția din Austria a dovedit clemență și a permis eliberarea condiționată a tânărului de 20 de ani, ceea ce i-a permis acestuia să comită atacul terorist din 2 noiembrie – atac în care el însuși a fost împușcat mortal de forțele de ordine.
“Condamn cu fermitate aceste acte de teroare atroce. Condoleanţe familiilor şi celor apropiaţi victimelor. România este solidară cu Austria”
Klaus Iohannis,
Președintele României
“Au fost incidentele din Franța și acum din Austria, în centrul Europei. Este evident că cetățeni născuți, școliți și unii dintre ei educați chiar în penitenciare în state europene, în acest moment doresc încă o dată să își reitereze tipul de mesaj agresiv, brutal, violent, radical, care în principiu nu are foarte mare legătură cu versetele religioase”
Cristian Diaconescu,
Fost ministru al Afacerilor Externe
Este România în pericol de a fi ținta unui atentat?
Toate țările din comunitatea democratică, inclusiv România, sunt la fel de expuse, chiar dacă nu există tensiuni inter-religioase în aceste țări.
Cum ne putem proteja de o asemenea amenințare?
Pe site-ul SRI au fost postate câteva “Ghiduri de autoprotecţie”. Aici se oferă sfaturi despre cum poți semnala un posibil risc terorist, despre ce trebuie să faci în cazul unei amenințări teroriste cu bombă sau al descoperirii unui colet suspect, și chiar despre comportamentul recomandat în cazul comiterii unui atac terorist.
După cum se știe, înainte de atacurile din Franța și din Austria, continentul european nu s-a mai confruntat cu incidente teroriste în anul 2020, adică în anul în care toate țările lumii au fost afectate de pandemie și au impus, din acest motiv, diferite forme de restricții de circulație.
Aceste măsuri au vizat contracararea pandemiei dar au avut și efecte secundare, cum ar fi îngreunarea deplasării acelor cetățeni care puteau avea intenții teroriste precum și descurajarea evenimentelor publice cu un număr mare de participanți – evenimente folosite de multe ori de teroriști pentru a comite atentate.
„Chiar şi în condiţiile limitării libertăţii de mişcare pe fondul pandemiei COVID-19, există în continuare suficiente instrumente de comunicare şi deplasare astfel încât chiar şi ţări precum România, care nu s-au confruntat în trecutul recent cu atentate teroriste, să nu se poată considera la adăpost de asemenea riscuri. Atentatul de la Viena, comis într-o ţară central-europeană, ferită de asemenea de atentate teroriste semnificative în istoria recentă, este un avertisment că orice stat din Europa poate reprezenta o ţintă pentru terorişti”, avertizează SRI.
În cadrul măsurilor de prevenire a unor asemenea incidente, pe site-ul SRI au fost postate și câteva documente denumite “Ghiduri de autoprotecţie”, adresate cetățenilor României. Aici se oferă sfaturi despre cum poți semnala un posibil risc terorist, despre ce trebuie să faci în cazul unei amenințări teroriste cu bombă sau al descoperirii unui colet suspect, și chiar despre comportamentul recomandat în cazul comiterii unui atac terorist.
“În cazul în care ai suspiciuni cu privire la un posibil risc terorist, te rugăm să apelezi linia telefonică gratuită TELVERDE: 0800800100”, precizează SRI.
Trebuie amintit că în România nu există tensiuni pe teme religioase, iar puținele cazuri ale unor cetățeni români suspectați că ar avea legături cu grupări teroriste au fost rezolvate.