12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRenovare pentru confortul rachetelor. Fraudă la Deveselu

Renovare pentru confortul rachetelor. Fraudă la Deveselu

Patru ofițeri ai Ministerului Apărării Naționale (MApN), care acum sunt inculpați, au semnat, în fața procurorilor DNA și a propriilor avocați, acorduri de recunoaștere a vinovăției, prin care confirmă faptele prezentate în rechizitoriul procurorilor.

Potrivit unui comunicat al Parchetului anticorupție, procurorii militari din cadrul DNA i-au trimis în judecată pe un administrator (civil) al unei firme de construcții și pe patru ofițeri din MApN (trei activi și unul în rezervă). Pentru a obține o diminuare a pedepselor, cei patru ofițeri au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției. În schimbul recunoașterii faptelor, inculpații vor putea primi pedepse de condamnare la închisoare cu suspendare – nu cu executare.

Inculpații nominalizați de DNA sunt: colonel inginer Deatcu Vasile, la data faptei locţiitor al comandantului U.M. 02517 Craiova, colonel în rezervă Croitoru Daniel, la data faptei comandant al U.M. 02517 Craiova, maior Moanță Marian Ionuț, şef Birou dirigenţie lucrări din cadrul U.M. 02517 Craiova, căpitan Lupu Alina Ileana, la data faptei contabil şef în cadrul U.M. 02517 Craiova.

Rechizitoriul procurorilor arată că, la data de 16 decembrie 2013, între UM 02517 Craiova și SC Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup SRL din Caracal a fost încheiat un contract de execuție a unor lucrări de consolidare și reabilitare la pavilionul S2, pentru o centrală termică nouă și pentru rețele de utilități în cazarma 1114 Deveselu.

În acest context, în perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, mai mulți ofițeri și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu și ar fi dispus sau efectuat mai multe plăți către inculpata S.C. Antrepriza de Construcții Montaj Alpha Grup S.R.L. Caracal.

Procurorii afirmă că banii au fost achitați pentru echipamente, utilaje și lucrări neprimite, neprestate și neexecutate, în baza unor documente justificative care nu aveau nicio legătură cu realitatea. UM 02517 din Craiova a fost, astfel, prejudiciată cu peste un milion de lei (mai exact, cu 1.091.966 de lei).

 

„Niciodată nu cred că cineva ar putea afirma că la Deveselu avem rachete balistice. Am spus că avem baza de la Deveselu, care se ocupă de rachetele balistice, în niciun caz că la Deveselu avem asemenea rachete. E puțin probabil că eu să nu știu ce adăpostim la Deveselu, să nu știu că acolo sunt rachetele interceptoare și în ce mod funcționează scutul de la Deveselu”

Mihai Fifor,

Fost ministru al Apărării Naționale

„Scutul antirachetă de la Deveselu are capacitate pur defensivă iar baza este în întregime o bază românească în care funcționează acest sistem de apărare Aegis Ashore al NATO. Sigur, facilitatea de sprijin și tot ceea ce e în interiorul bazei aparține armatei române, dar tot ceea ce înseamnă elementul specific de luptă aparține armatei americane”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

 

Sunt vinovați ofițerii români pentru frauda de la Deveselu?

Patru ofițeri au semnat acorduri de recunoaștere a vinovației în fața procurorilor și a avocaților, ceea ce înseamnă că implicarea lor în aceste fapte penale este certă.

Ce sancțiuni vor primi aceste persoane pe linie militară?

Unul dintre cei trei ofițeri este deja în rezervă, iar ceilalți trei, dacă vor fi condamnați definitiv, vor fi trecuți în rezervă.

 

 

Procurorii DNA propun pentru inculpați următoarele pedepse: Deatcu Vasile și Moanță Marian – câte doi ani şi jumătate de închisoare cu suspendare, Croitoru Daniel – trei ani de închisoare cu suspendare, Lupu Alina – un an și jumătate de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei. În același dosar, pentru civilul Bulacu Marin se cere doi ani de închisoare, cu suspendarea executării pedepsei.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei cinci inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Militar Timişoara şi la Tribunalul Dolj.

Ofițerii care acum sunt inculpați nu au semnat un singur contract pentru cazarma de la Deveselu, ci mai multe – despre celelalte, însă, DNA nu spune deocamdată nimic.

De exemplu, în anul 2019, colonelul inginer Deatcu Vasile, în calitate de comandant de  unitate, și maiorul inginer Moanță Ionuț, în calitate de șef Secție Investiții (deci după contractul anchetat de procurori el a fost promovat!) au elaborat un contract de peste 139.000 de euro fără TVA, pentru realizarea unui “Poligon antrenament pompieri, căutare/salvare și protecție respiratorie”.

Tot pentru faimoasa cazarmă 1114 de la Deveselu, în anul 2017 MApN a comandat un studiu de fezabilitate în valoare estimată (fără TVA) de peste 20.000 de lei.

Cazarma 1114 este amplasată în extravilanul comunei Deveselu, pe drumul spre Corabia, la mai puţin de 5 kilometri de Caracal.

Unitatea de la Deveselu a devenit ulterior mult mai cunoscută datorită amplasării în această zonă a elementelor scutului antibalistic al Statelor Unite. Pentru aceste instalații pur militare, lucrările au fost realizate direct de partea americană, iar zona în care sunt amplasate elementele scutului este sub control american.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Luis Rubiales, fostul președinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, ar putea ajunge la închisoare

Luis Rubiales, fostul preşedinte al Federaţiei Spaniole de Fotbal, riscă să ajungă la închisoare din cauza problemelor ce continuă după finala Cupei Mondiale de...

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...
Ultima oră
Pe aceeași temă