12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRăzboi total la București: Nicușor Dan a descris „caracatița” intereselor din jurul...

Război total la București: Nicușor Dan a descris „caracatița” intereselor din jurul Gabrielei Firea

Nicușor Dan a prezentat într-o conferință de presă legăturile financiare pe care Gabriela Firea, actualul primar al Capitalei, le are cu neamuri, prieteni, oameni de încredere și diverși parteneri de afaceri, unii dintre ei puși în funcții cheie în societățile înființate de Primăria Capitalei în ultimii ani.

„O să arăt care este gruparea care conduce, de fapt, Primăria Capitalei, gruparea adusă de gruparea Pandele-Firea. O să arăt că Bucureştiul este administrat pe bază de cumetrie. Sunt promovaţi oameni care, fie sunt oameni de încredere, fie sunt neamuri, fie sunt parteneri de afaceri, fie sunt copii de vecini, de neamuri, de parteneri de afaceri. Oamenii aceştia nu trebuie să fi dovedit ceva în viaţă, e de ajuns să fie la locul potrivit şi la momentul potrivit şi, deodată, se pomenesc că sunt băgaţi în vreo 3-4 companii municipale şi câştigă dublu faţă de un om care a muncit toată viaţa şi lucrează 10 ore pe zi într-o multinaţională.”, a spus Nicușor Dan.

În opinia sa, acestea sunt motivele pentru care Capitala nu a fost în stare să atragă fonduri europene ori să rezolve una dintre problemele cele mai grave, traficul din București. Înființarea companiilor municipale, declarate ilegale în instanță, s-a făcut, acuză Nicușor Dan, tocmai pentru ca prin achizițiile publice directe să se scoată cu dedicație bani din bugetul Capitalei.

„Au insistat să înfiinţeze companiile municipale, declarate ilegale. Pentru a da un scop în viaţă acestor oameni şi, mai ales, pentru că aceşti oameni, prin achiziţii directe, să dea bani publici către alţi prieteni din aceeaşi reţea. Este o schemă care a fost iniţiată mai întâi la Voluntari şi apoi adusă la Primăria din Bucureşti. O să prezint 33 de nume astăzi, pe care le vedeţi aici şi invit presa să investigheze mai departe pe seama a ceea ce spunem noi aici şi, bineînţeles, să vină şi cu alte nume, pentru că mai sunt.”, a precizat Nicușor Dan.

Personajele „caracatiței”

Personajul principal, în opinia lui Nicușor Dan, este fostul prefect de la 10 august, Speranța Cliseru, fostă colegă cu Florin Pandele în Dosarul Flota, unde au fost amândoi inculpați, pe vremea când aceasta era director comercial la Petromin iar soțul Gabrielei Firea era membru AGA din partea Fondului Proprietății de Stat.

„Actualul şef al Poliţiei Locale, Mihai Daniel Răşică, vine direct din Poliţia Locală Voluntari şi pentru că este super competent este şi preşedintele Consiliului de Administraţie la compania municipală străzi, poduri şi pasaje, ca să aibă un venit suplimentar. De unde vine acest domn? Tatăl său a fost coleg, prieten şi coinculpat în Dosarul Flota, cu Florin Pandele.”, spune Nicușor Dan.

Acesta ar fi cumpărat 12 mașini de topit zăpadă pe 12 companii, pentru a evita procedurile de achiziție publică și este implicat în dosarul mașinilor pentru Poliția Locală, unele dintre ele ajunse la angajați ai Primăriei, printre care și actualul viceprimar Aurelian Bădulescu.

„Să vedem acum, neamuri. Alina Tarcevschi este naşa cuplului Firea-Pandele, directorul direcţiei statistici şi strategii. Stăm bine! Vine şi ea din Prefectura judeţului Ilfov. În anul 2018 a câştigat 247 de mii de lei, adică aproape 4.000 euro pe lună, din PMB, din diferite funcţii pe care le-a ocupat în PMB. Vica Nela Vrânceanu, sora mai mare a Gabrielei Firea, director executiv în Primăria Voluntari. A mai fost preşedintele unei companii municipale din Voluntari şi a mai fost directorul unei direcţii din Primăria Voluntari. Angelica Cobzaru, sora mai mică, de asemenea, a fost angajată în Primăria Voluntari, ce coincidenţă, nu este aşa?”, și-a continuat dezvăluirile Nicușor Dan.

Candidatul PNL – USR – PLUS la funcția de primar general al Capitalei i-a mai amintit pe Sebastian Scarlat, partenerul de viață al Angelicăi Cobzaru, sora Gabrielei Firea, director la compania de pază și administrator la compania de străzi, Vasilica Georgiana Trifu, partenera de viață a unuia dintre nașii cuplului Pandele-Firea, director general al centrului pentru tineret al Municipiului București, Laurenția Cătălina Gușavan, cea care conduce marile lucrări de infrastructură ale Capitalei, cu un venit de 150.000 lei pe an, fost angajată la Urbanism în Primăria Voluntari, Simona Valentina Butacu, președinte organizației de tineret a PSD București, director al companiei de tehnologia informației, cu un venit anual în 2019 de 180.000 lei.

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...
Ultima oră
Pe aceeași temă