Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Polițiștii controversați se întorc în funcții sub ochii ministrului de Interne

Imediat ce șeful Poliției Române, chestorul principal Liviu Vasilescu, și-a dat demisia, o serie de polițiști controversați încep să revină în funcțiile de conducere din care fuseseră îndepărtați.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

16.09.2020 - 16:49

Imediat ce șeful Poliției Române, chestorul principal Liviu Vasilescu, și-a dat demisia, o serie de polițiști controversați, din eșaloane aflate ceva mai jos, încep să revină în funcțiile de conducere din care fuseseră îndepărtați.

Nu este clar dacă această revenire în funcții se face cu acordul ministrului de Interne, Marcel Vela, sau dacă, dimpotrivă, el nu poate face nimic pentru a controla situația din Poliția Română.

”Totul este sub control, toate rețelele de interlopi sunt sub monitorizare”, anunța, acum o lună, ministrul de Interne, Marcel Vela, imediat după izbucnirea scandalului cu interlopii de la București.

Iată însă că, în paralel, în teritoriu, lucrurile iau o altă turnură. Un caz interesant este la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj, unde în funcția de șef al IPJ a revenit comisarul șef Mircea Rus. Acesta fusese mutat provizoriu, în luna mai, prin ordin al ministrului Marcel Vela, în județul Ialomița.

Nici mutarea din luna mai a ofițerului Rus din Cluj în Ialomița, nici revenirea acestuia la Cluj, din acest moment, nu au fost explicate de conducerea Ministerului de Interne. Surse neoficiale ofereau informații contradictorii. Pe de o parte, în județul Ialomița, presa susținea că ofițerul Rus a venit să întărească echipa locală în lupta cu interlopii. Dacă e așa, cine mai monitorizează acum rețelele de interlopi din Ialomița, dacă ofițerul Rus a plecat de acolo?

Pe de altă parte, în județul Cluj, presa locală susținea că ofițerul Mircea Rus are o relație nepermis de apropiată cu unii interlopi și că mutarea lui departe, în Ialomița, a fost o încercare de a rezolva situația. Fost ofițer de Poliție Judiciară în cadrul IPJ Cluj, Mircea Rus a devenit, în anul 2006, șef al Serviciului de Investigații Criminale iar în 2018 a fost promovat în funcția de șef al IPJ Cluj. La acel moment se susținea că promovarea ca șef de județ a fost ordonată chiar de ministrul de Interne Carmen Dan, peste capul conducerii centrale, de la București, a Poliției Române.

Mircea Rus a cunoscut lumea interlopă a Clujului prin prisma atribuțiilor de serviciu, dar surse din Transilvania vorbesc și despre anumite prietenii și relații de afaceri ale șefului IPJ Cluj  cu unii dintre cei mai cunoscuți și periculoși interlopi.

În orașul Cluj, unii localnici îți indică zonele rezidențiale unde politistul Ion Rus și-ar fi cumpărat apartamente. De asemenea, se sugerează o legătură de afaceri între șeful IPJ Cluj și clubul Tulua, fost Byblos.

Surse din Poliție vorbesc și despre oamenii de încredere ai ofițerului Mircea Rus. Unul dintre aceștia ar fi polițistul Victor Marc, finul de cununie al lui Rus. O protejată a lui Mircea Rus ar fi și ofițerul Andra Ene, promovată în funcția de adjunct al șefului Secției 3 de Poliție Cluj-Napoca.

Alți colaboratori ai lui Mircea Rus au avut însă mai puțin noroc, unul dintre cazurile cunoscute fiind cel al lui Alin Câmpean, care a fost demis din funcția de șef al Poliției Dej, după un scandal mediatic în care era acuzat că petrece alături de interlopi.

Revenirea lui Mircea Rus în fruntea IPJ Cluj, în ciuda acestor semne de întrebare, și inacțiunea ministrului de Interne în acest caz poate fi explicată prin conexiuni politice. Prin intermediul lui Adrian Mladinoiu, care la momentul respectiv era secretar de stat în Secretariatul General al Guvernului, Mircea Rus a ajuns să fie  promovat șef la IPJ Cluj de ministrul Carmen Dan (PSD). După schimbarea ministrului de Interne, actualul șef al IPJ Cluj ar fi bătut și la poarta PNL. Surse din PNL spun că un om de legătură ar fi fost șeful Poliției Locale din Huedin, Gheorghe Catalan.  Desigur, asemenea servicii nu sunt gratuite, iar despre Mircea  Rus se spune că s-a interesat personal, în anul 2018, când un agent de poliție din Gherla a vrut să-i rețină permisul de conducere soțului Sorinei Pintea – la acel moment, ministru al Sănătății.

 

La nivelul MAI există mai multe structuri care pot investiga pentru a confirma sau pentru a respinge asemenea suspiciuni, dar ele acționează de obicei la ordinul ministrului de Interne. Dacă la București, șeful Poliției municipale a fost obligat să demisioneze pentru că s-a întâlnit cu interlopii, inacțiunea conducerii MAI în ceea ce privește situația de la Cluj pare cel puțin suspectă.

Citește totul despre:

#politisti #mai #lazi

Comentarii