12.8 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTrei miniștri de Externe merg în Caucazul de Sud. România, lider regional...

Trei miniștri de Externe merg în Caucazul de Sud. România, lider regional în zona Mării Negre

Ministrul român al Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, se află într-un turneu regional în țările din Caucazul de Sud, care se desfășoară în perioada 24 – 26 iunie 2021. Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), oficialul român este însoțit în această acțiune de miniștrii de Externe din Austria, Alexander Schallenberg, şi din Lituania, Gabrielius Landsbergis.

Trebuie remarcat că, dintre cele trei UE participante la acțiune, cea mai apropiată de Caucaz și singura riverană Mării Negre este România, ceea ce înseamnă că țara noastră, beneficiind și de un mandat primit din partea UE, își preia în acest moment rolul de lider regional.

Potrivit MAE, vizita va întări profilul geopolitic al Uniunii Europene în propria vecinătate și va creşte implicarea şi rolul UE în soluţionarea conflictelor prelungite din spațiul Caucazului. Această regiune este socotită, în ultimii ani, o “vecinătate extinsă” a UE, nu doar din considerente geografice, ci și din cauză că unele dintre țările ex-sovietice din regiune doresc relații tot mai strânse cu UE.
Partea română a precizat că toți cei trei miniștri de Externe din UE au plecat împreună de la București spre Caucaz, în baza unui mandat încredinţat de Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politică de Securitate, Josep Borrell. Deplasarea peste Marea Neagră s-a făcut cu o aeronavă asigurată de partea română. Turneul cuprinde vizite în Republica Azerbaidjan, Republica Armenia şi Georgia. Delegaţia formată din cei trei miniştri de Externe europeni va fi însoțită de Reprezentantul Special al Uniunii Europene pentru Caucazul de Sud şi criza din Georgia, Toivo Klaar, precum şi de o serie de diplomaţi din cadrul Serviciului European de Acţiune Externă.

Miniștrii de Externe din România, Austria și Lituania au în program întrevederi la Baku, Erevan şi Tbilisi, care include primiri la cel mai înalt nivel (preşedinte, premier) şi consultări extinse cu omologii din cele trei state vizitate.

Comunicatul MAE precizează că vizita din aceste trei zile va contribui la consolidarea unei agende pozitive a UE în regiune şi va exprima un sprijin clar, al UE şi al statelor membre, pentru stabilitatea şi securitatea zonei Cauzazului de Sud, “inclusiv prin intermediul oportunităţilor din cadrul Parteneriatului Estic”.

“De altfel, stimularea unei cooperări crescute între statele din regiune pe tema conflictelor prelungite a fost una dintre propunerile avansate de ministrul român de Externe la reuniunea Gymnich din mai de la Lisabona. De asemenea, turneul va viza pregătirea Summitului Parteneriatului Estic din decembrie”, subliniază comunicatul MAE.

Potrivit acestei surse, Caucazul de Sud este o zonă de interes geopolitic prioritar pentru România, iar soluţionarea conflictelor prelungite din regiunea Mării Negre reprezintă un obiectiv strategic. Vizita în Caucaz a celor trei miniștri din UE reprezintă un prim rezultat concret al propunerilor avansate de ministrul Bogdan Aurescu la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe de la Lisabona, din 27 mai. La acel moment au fost discutate, la iniţiativa ministrului român, susţinută de alţi zece miniștri, situaţia conflictelor prelungite din Vecinătatea Estică, precum şi modurile concrete prin care UE poate să fie mai eficientă şi mai activă în rezolvarea acestor conflicte.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Șeful serviciului israelian de informații militare a demisionat, ca efect al atacului Hamas din 7 octombrie

Șeful serviciului de informații militare din armata Israelului (IDF), Aharon Haliva, a demisionat, în contextul anchetei asupra atacului Hamas asupra Israelului, din 7 octombrie...

Trafic de droguri la Satu Mare. Trei persoane au fost reținute

La data de 22.04.2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Satu Mare au decis reținerea a...

Românii sunt invitați să se angajeze în armată, într-un moment de criză internațională. Un soldat profesionist câștigă peste 5000 de lei net

Deși nu se ia în calcul reintroducerea serviciului militar obligatoriu, Ministerul Apărării Naționale (MApN) va organiza o nouă campanie de recrutare de soldați și...
Ultima oră
Pe aceeași temă