Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Hoții taie lemne cot la cot cu pădurarii - circa 18 milioane de metri cubi pe an

Din pădurile României dispare anual, prin tăieri ilegale, o cantitate de lemn de circa 18 milioane de metri cubi, adică aproape egală cu cea care se taie oficial.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 04.05.2020 - 23:44

Potrivit inventarului forestier național, din pădurile României dispare anual, prin tăieri ilegale, o cantitate de lemn aproape egală cu cea care se taie oficial, adică aproximativ 18 milioane de metri cubi.

Aceste date, nesecrete, n-au fost făcute publice, dar sunt dezvăluite de reprezentanți ai autorităților locale din județul Prahova, una dintre zonele cel mai grav afectate de defrișările ilegale. 

Potrivit acestor surse, situația este cunoscută inclusiv la nivelul Gărzii Forestiere Prahova, care însă este acuzată că dă dovadă de maximă toleranță față de hoții de lemne.

Unul dintre cei mai influenți responsabili din Garda Forestieră este Sever Stanciu (fost şef al Gărzii, în prezent director al Direcției Implementare și Avizare din cadrul Gărzii Forestiere Ploiești). Sever Stanciu este un personaj controversat, el făcând chiar obiectul unei interpelări parlamentare adresate, acum câțiva ani, de un deputat de Argeș către ministrul Mediului. În urma acelei interpelări, lui Sever Stanciu i s-a cerut, fără succes, să demisioneze.

În subordinea lui Sever Stanciu, cei mai apropiați colaboratori ai săi sunt Aurelian (Aurică) Radu şi Adrian (Adi) Toma. Unul dintre ei are chiar legătură cu o firmă, Dydy Impex, al cărei obiect de activitate este chiar exploatarea lemnului. Mai exact, potrivit declarației sale vechi de avere, soția lui Aurelian Radu este angajată a firmei Dydy Impex.

Surse din județul Prahova declară că anul trecut, o firmă locală, Izadum Srl, a reclamat dispariția ilegală a unei cantități de lemn din pădure. Drept urmare, Garda Forestieră l-a desemnat pe Aurică Radu să ancheteze cazul, iar dosarul a ajuns într-un punct mort.

În vârful Gărzii Forestiere Ploiești se află inspectorul șef Viorel Mihălcioiu. Una dintre explicațiile funcționării fragile a acestei instituții a Ministerului Mediului este că sever Stanciu urmărește să fie promovat pe postul lui Viorel Mihălcioiu. Până la acel moment, pe documente ale Gărzii Forestiere Prahova apare semnătura lui Mihălcioiu, urmată de cele ale lui Sever Stanciu și Adrian Toma.

Comentarii