9.1 C
București
luni, 22 aprilie 2024
AcasăSpecialDosarul lui Bosanceanu a fost facut disparut

Dosarul lui Bosanceanu a fost facut disparut

Una dintre cele mai controversate tranzactii ale omului de afaceri Gheorghe Bosanceanu este cea prin care a pus mana pe hotelul Oltenia din statiunea Olimp. Au trecut de atunci aproape cinci ani, timp in care institutiile statului si-au pasat dosarul de la una la alta, ca intr-un joc de "alba-neagra".

Dosarul Oltenia se refera la modul in care Gheorghe Bosanceanu a pus mana pe unul dintre cele mai ravnite active ale litoralului la acea vreme: hotelul Oltenia din statiunea Neptun-Olimp. Reamintim, pe scurt, modul de operare. La licitatia organizata in august 2002, prin care se scoteau la vanzare actiunile societatilor Oltenia Estival 2002 si Ovidiu Estival 2002, care detineau active turistice in statiunile mentionate, a participat si o oarecare Elena Popovici, secretara la una dintre firmele omului de afaceri constantean. Aceasta a cumparat, contra sumei de 70 miliarde lei vechi, 54% din actiunile societatilor.
In septembrie 2002, prin actul aditional 3406/10.09.2002, Ministerul Turismului se retrage din societate, iar peste cateva zile in functia de administrator al Oltenia Estival 2002 este numita Dumitrita Bosanceanu, sotia lui Gheorghe Bosanceanu. Suveica financiara s-a incheiat prin transferul de proprietate al hotelului: Eleonora Popovici coopteaza in societatea Oltenia Estival 2002 societatea Histria Shipmanagement SRL, care apartine familiei Bosanceanu, cedandu-i acesteia, prin cesionare, 2.334.255 de actiuni.

Drumul pribegiei

Dosarul Oltenia a zacut ani buni pe masa procurorilor Parchetului Curtii de Apel Constanta. Dupa ce legiuitorul a modificat competenta anchetatorilor, acesta a inceput sa circule intre diferite institutii ale statului. Astfel, el a fost trimis la Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta pentru solutionare. La scurt timp insa magistratii au fost nevoiti sa plaseze dosarul politistilor de la cercetari penale. Cei cercetati in cazul "Oltenia", Gheorghe Bosanceanu, Elena Nicolae si Titel Petre, au propus noi probe. La mai bine de patru ani acestia au cerut audierea mai mulor persoane care se aflau la conducere in momentul intocmirii operatiunii, analizarea proceselor-verbale a sedintelor AGA, mai multe confruntari cu cei care au depus marturie impotriva lor si o expertiza contabila. Dosarul a plecat de la Parchet in septembrie 2006.
   
L-a inghitit pamantul

In prezent, dosarul Oltenia pare sa fi disparut. Incercarile de a da de urma sa au ramas fara nici un rezultat. Prima data ne-am interesat la Inspectoratul Judetean de Politie Constanta. Purtatorul de cuvant al IJP, Crina Chirea, a declarat, dupa cateva zile de cautari, ca in institutie nu exista nici un dosar inregistrat pe numele lui Gheorghe Bosanceanu.
Acelasi lucru l-a declarat si Adina Florea, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, precizand ca cel mai probabil acesta se afla fie la Departamentul National Anticoruptie, fie la Curtea de Apel. Ioana Tene, seful biroului teritorial al DNA Constanta, a declarat ca in institutie a existat un dosar al lui Bosanceanu, in urma cu ceva vreme, dar ca nu stie sigur daca in prezent mai este sau nu la DNA. "La mine in lucru nu este cu siguranta", a precizat aceasta. Si reprezentantii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Constanta au de-clarat ca dosarul nu se afla la ei. Luminita Poenaru, purtatorul de cuvant al institutiei, a declarat ca nu stie nimic despre acest dosar, urmand sa-l caute in continuare.

Replica asteptata
Am incercat sa-l contactam pe Gheorghe Bosanceanu pentru a ne oferi punctul sau de vedere referitor la modul in care a intrat in posesia hotelului Oltenia.
Pana la inchiderea editiei, nu am putut intra in legatura cu omul de afaceri, in ciuda eforturilor noastre si a faptului ca i-am pus la dispozitie datele noastre de contact. De altfel, singura discutie despre acest caz a avut loc telefonic, in urma cu cateva luni. Atunci, la auzirea numelui Oltenia, Gheorghe Bosanceanu a inchis telefonul.

Cele mai citite

Simona Halep s-a retras oficial de la Madrid! „Experienţa îmi spune să nu mă grăbesc”

Simona Halep a anunţat că s-a retras de la turneul WTA 1.000 de la Madrid, care va avea loc în perioada 23 aprilie-5 mai. „Din...

Consecințele unui linșaj mediatic

Lapidarea doctorului Cătălin Cârstoiu în piața publică este cea mai clară radiografie a societății românești. Nimeni din breasla medicală nu i-a sărit în apărare,...
Ultima oră
Pe aceeași temă