5.2 C
București
miercuri, 13 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăDacă Rusia începe un război în estul Europei, România va fi rampa...

Dacă Rusia începe un război în estul Europei, România va fi rampa de lansare pentru avioanele NATO

Visul de sute de ani al Moscovei, de a transforma Marea Neagră în „lac rusesc”, pare a fi o ambiție personală pentru actualul președinte Vladimir Putin. Site-ul rusesc Sputnik News a publicat, chiar în limba română, un articol în care anunță ce forță militară uriașă a pregătit Rusia împotriva avioanelor și navelor NATO care vin “să tulbure Marea Neagră”. Rusia anunță că a trimis deasupra Mării Negre avioane de bombardament Su-24M și Su-34, precum și avioane de vânătoare multirol Su-27SM și Su-30SM, care acum exersează lansări de rachete și de bombe. De asemenea, în zonele de la frontiera cu Ucraina, Rusia a trimis forțe terestre care ar însuma un personal de 87.000 de oameni, 18 sisteme operativ – tactice “Iskander-M”, 1100 de tancuri de tip T-72 B/B2/B3, T-80 BV/BVM, T-90 A, 2600 de blindate (BTR-82 A, BMP-3, “Tigr”), 1170 de unități de artilerie (“Msta-B”, “Akația”, “Pion”), precum și 400 de sisteme de lansare multiplă a rachetelor.

Lideri din “eșalonul doi” al Moscovei lansează tot mai des mesaje conform cărora statele NATO ar amenința securitatea și stabilitatea regională prin acțiunile lor din Europa de Est, mai ales din zona adiacentă Mării Negre, ceea ce ar impune o ripostă din partea Rusiei. Se știe Rusia are trupe și armament în Crimeea și în Transnistria.

,,În timpul exercițiilor, personalul militar gândeşte scenarii care includ și bombardamente asupra teritoriului Rusiei, cu ajutorul bombardierelor strategice americane”

Maria Zaharova,

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe

La finalul anului 2020, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, susținea că trupele SUA din România și Bulgaria s-ar instrui pentru a ataca Rusia. Bulgaria a dezmințit aceste acuzații, însă România a preferat să nu reacționeze. Acuzațiile erau emise tocmai pentru a justifica sporirea prezenței militare a Rusiei.

“România și Polonia sunt fundamentale în NATO. Sevastopolul este la mai puțin de 600 de kilometri distanță de locul de aici. Tiraspolul este la 400 de kilometri distanță”

Adrian Zuckerman,

Fost ambasador al Statelor Unite

Încă de acum șase luni, ambasadorul din acel moment al Statelor Unite la București, Adrian Zuckerman, avertiza public România că poate fi atacată de Rusia din Crimeea sau din Transnistria.

Uriașa armată pe care Rusia o anunță că a pregătit-o in estul Europei ar urma să contracareze nu neapărat armatele țărilor NATO riverane Mării Negre, întrucât acestea îi sunt net inferioare. Drept comparație, întreaga armată a României este inferioară celei pe care Rusia pretinde că o are deja în zonă. Dar Rusia spune că se pregătește de acțiune împotriva forțelor pe care Statele Unite și Marea Britanie le trimit, în această perioadă, pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în România.

La nivel NATO, decizia nu e doar militară ci și politică, iar o schimbare de abordare pare a fi intervenit după o discuție telefonică purtată între președinții Joe Biden și Vladimir Putin. De exemplu, publicația britanică Times citează experți care susțin că guvernul de la Londra a luat decizia de a-și asuma un rol primordial în rezolvarea crizei din jurul Ucrainei, criză în care, inevitabil, este implicată și România. Experții de la Londra susțin că rolul atribuit Marii Britanii “poate fi chiar mai mare decât cel al SUA”.

Cu alte cuvinte, pentru a-și menaja relația cu Rusia, Statele Unite au decis să reducă nivelul vizibil al implicării lor în spațiul Mării Negre, dar au transferat Marii Britanii rolul de lider al operațiunilor NATO din zonă.

Statele Unite au anunțat că renunță să trimită în aceste zile două distrugătoare în Marea Neagră, așa cum proceda în ultimii ani. În schimb, Marea Britanie a precizat că, luna viitoare, va trimite în Marea Neagră un distrugător dotat cu rachete antiaeriene, precum și o fregată antisubmarin. Ele fac parte dintr-o grupare navală condusă de portavionul “Queen Elisabeth”, aflat în prezent în Marea Mediterană.

Agenția de presă a Rusiei, TASS, remarcă faptul că Marea Britanie s-a declarat dispusă să suplimenteze forțele din zona Mării Negre, în funcția de evoluția situației din zonă – situație care, pornind de la criza din Ucraina, poate afecta și alte țări. Cele mai expuse ar fi Republica Moldova, apoi România.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Un fost spion american preia conducerea CIA

John Ratcliffe a ocupat anterior funcția de director al informațiilor naționale și este un critic al politicii lui Biden în Orientul Mijlociu Președintele ales al...

Pete Hegseth, gazda Fox News, numit Secretar al Apărării de către Donald Trump

Președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, l-a desemnat pe Pete Hegseth, un comentator conservator de la Fox News, autor și veteran de război,...

O nouă accidentare pentru Ansu Fati! Extrema Barcelonei va fi indisponibilă timp de patru săptămâni

Ansu Fati (22 de ani), considerat cândva o mare speranță a Barcelonei, s-a accidentat din nou în timpul unui antrenament desfășurat miercuri dimineața, a...
Ultima oră
Pe aceeași temă