Cauzele ce au generat tragedia de la Spitalul Județean de Urgență se vor cât mai repede stabilite mai ales pentru a fi evitate astfel de explozii devastatoare în alte secții de Terapie Intensivă, cu aparatură medicală solicitată la capacitate maximă.
Sunt secții amenajate de multe ori în condiții precare și cu o supra-solicitare a instalațiilor electrice ori de alimentare cu oxigen. Procurorii Parchetului General, cei care au primit dificila misiune a elucidării condițiilor producerii exploziei, au anunțat că au finalizat cercetarea la fața locului, fără însă a oferi vreun indiciu legat de eventuale concluzii.
„A fost finalizată cercetarea la fața locului cu sprijinul experților în construcții și a celor din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Institutului Național de Expertize Criminalistice, Institutului Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă Petroșani, Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Investigații Criminale și ai Inspectoratului de Poliție Județean Neamț.”, a anunțat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, se verifică dacă instalația electrică veche a unității medicale putea susține tehnic în regim de folosire neîntreruptă aparatura medicală specifică într-o secție ATI ori dacă peretele realizat în salon fără avizul de specialitate emis de Direcția de Sănătate Publică a contribuit în vreun fel la producerea exploziei, ulterior, a incendiului.
Ipoteza că focul ar fi pornit de la un injectomat este luată în calcul de anchetatori, mai ales că există experți care afirmă că în secția de Terapie Intensivă nu aveau ce să caute prelungitoare pentru conectarea la rețeaua electrică a aparatelor medicale și că, cel mai probabil, atunci când s-a decis mutarea bolnavilor în secția unde a avut loc explozia nu s-a luat în calcul consumul real iar acest lucru ar fi putut dus la un scurt-circuit.
Din nefericire, în incendiul stins de pompieri abia după 25 de minute de la declanșare, cinci bolnavi infectați cu Covid-19 și aflați în stare gravă în secția de Terapie Intensivă, conectați la aparatele de ventilație mecanică, au suferit arsuri atât de puternice încât nu au putut fi identificați și este nevoie ca rudele îndurerate să treacă prin noi momente grele și să ofere mostre ADN pentru identificarea persoanelor decedate.
Până acum au fost efectuate autopsiile medico-legale ale bolnavilor arși în incendiul din spital și audiați martorii, cadre medicale ce erau de gardă sâmbătă seară, la momentul exploziei. Ancheta de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț este condusă de procurorul criminalist Marius Iacob, implicat și în cercetarea cauzelor ce au dus la nenorocirea din Clubul Colectiv.