O delegație a minerilor a avut întâlniri, ieri, la București, cu ministrul Muncii, Raluca Turcan, precum și cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, pentru a încerca să dezamorseze protestul care durează, în Valea Jiului, de o săptămână. Actuala Putere este nevoită să rezolve, prin măsuri de criză, acele probleme care afectează mineritul din România de 30 de ani.
În paralel, tot ieri, câteva sute de mineri se adunaseră în curtea sediului din Petroșani al Complexului Energetic Hunedoara (CEH), așteptând de la liderii lor sindicali să afle rezultatul negocierilor de la București. Minerii cer plata salariilor și a tichetelor de masă restante și amenință că, în caz contrar, vor rămâne închiși în subteranul minei Lupeni și vor începe o grevă a foamei. În fața minei vin și rude ale minerilor, iar tensiunea e în creștere.
Din cauza grevei minerilor, termocentrala Mintia a rămas fără cărbune pe stoc, ceea ce a făcut să fie oprită, începând din cursul nopţii de joi spre vineri, aprovizionarea cu căldură și cu apă caldă a peste 4000 de locuințe din municipiul Deva, precum și a sediilor unor instituții publice.
“Anul trecut şi anul acesta, salariile au fost plătite la timp. Avem soluţii pentru următoarele trei luni. În acelaşi timp, cred că trebuie să ne uităm la întreaga imagine a economiei”
Florin Cîțu,
Prim-ministru
Premierul Florin Cîțu cunoaște situația din minerit mai ales prin prisma faptului că, anul trecut, când salariile s-au plătit la timp, el era ministru de Finanțe. Acum, șeful Guvernului sugerează că minerii ar trebui să aibă încredere în Cabinetul său și că, în niciun caz, nu va permite o nouă mineriadă, așa cum s-a întâmplat în România pe timpul guvernărilor de stânga.
„Situația Complexului Energetic Hunedoara este critică din cauza erorilor fostelor guvernări PSD. Nu s-a operat procesul de restructurare, s-a acordat un ajutor de stat, CEH este obligat să restituie acest ajutor”
Ludovic Orban,
Președintele Camerei Deputaților
Liderul PNL și al Camerei Deputaților afirmă că este elaborată o Hotărâre de Guvern și că “imediat ce va fi aprobată de Guvern se vor plăti salariile către mineri”.
Cel mai dur avertisment le-a fost transmis minerilor, ieri, de către premierul Florin Cîțu. Dar șeful Guvernului nu s-a întâlnit direct cu sindicaliștii (cum au făcut miniștrii Muncii și ai Energiei) ci le-a atras atenția de la distanță, prin intermediul unei declarații susținute în fața jurnaliștilor.
„Nu mi se pare normal ce se întâmplă, de aceea spun că găsim soluţii, îi înţeleg, ştiu că trec printr-o situaţie dificilă, formula prin care încearcă să rezolve această situaţie nu mi se pare cea mai fericită, dar se pare că sunt foarte mulţi politicieni care profită, aşa cum au profitat şi alţi politicieni tot din aceeaşi categorie în ultimii ani de pe urma acestei categorii sociale. Ţineţi minte ce s-a întâmplat în anii ’90. Eu pot să spun doar atât românilor şi bucureştenilor, că nu voi permite niciodată în România, în mandatul meu, să se întâmple ce s-a întâmplat în mandatul lui Iliescu şi a altor socialişti. Nicio mineriadă nu se va întâmpla în acest mandat”, a declarat premierul Cîțu.
Dintre politicienii de la București, singurii care au mers în ultimele zile în Valea Jiului au fost liderii partidului AUR și senatoarea Diana Șoșoacă – recent exclusă din această formațiune.
„Am simțit că trebuie să fim alături de ei, să încercăm să le dăm o mînă de ajutor. Iar noi le-am promis că ne vom bate pentru drepturile lor și, mai ales, pentru ca acești români să aibă un viitor”, a transmis, ulterior, printr-un comunicat de presă, Claudiu Târziu, copreședinte AUR.
„Vor să vă închidă de tot, să nu vă lasați”, le-a spus protestatarilor Diana Șoșoacă, sugerând că Guvernul României ar intenționa închiderea minelor din Valea Jiului.