1.9 C
București
vineri, 20 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăBogdan Simion, bogatul oengist al adopțiilor internaționale

Bogdan Simion, bogatul oengist al adopțiilor internaționale

La propunerea noului secretar general al guvernului, premierul interimar, Nicolae Ciucă, i-a numit pe reprezentanţii societăţii civile în cadrul Consiliului Economic şi Social (CES), printr-o decizie publicată, vineri, în Monitorul Oficial.

Ce au făcut băieții din SGG? Au schimbat regulile jocului la adăpostul “milităriei, dată jos din pod.”

Așa au ajuns în CES oameni ca Bogdan Simion, care conduce o fundație implicată în trecut în scandalurile adopțiilor internaționale. Citește AICI!

Protocolul dintre SGG și ONG-urile interesate de dialogul social a stabilit de mai multe luni modul cum sunt aleși cei 15 reprezentanți pe șase poziții, în funcție de domeniul de activitate.

Secretarul general nu dă doi bani pe voturile civililor

Documentul mai prevedea înființarea unei comisii electorale. Reprezentantul SGG fiind președintele acesteia.

Pe platforma VotONG au candidat un număr de 23 de persoane pentru cele 15 fotolii de reprezentare în cele șase domenii de interes menționate mai sus.

Lista câștigătorilor a fost depusă la SGG încă din 3 decembrie 2020. Aceasta cuprindea numele, prenumele și asociația pe care o reprezintă pentru 14 persoane. Mai rămânea liber un post pentru mediu. Anexat, societatea civilă a mai votat o listă de șase rezerve.

 

Dragoș Condrea, secretarul general al guvernului, nu a ținut cont de sistemul electoral și de mecanismele democratice, probabil crezând că dacă premierul e militar poate să încalce regulamentele și să dea ordin de război. 

Conform Monitorului Oficial publicat în 18.12.2020, lista celor 15 reprezentanți ai societății civile – care se numesc în calitatea de membru al Plenului Consiliului Economic și Social – îi conține astăzi doar pe 13 dintre reprezentanții aleși de societatea civilă în urmă cu mai puțin de o lună, prin vot, transparent și democratic.

Salariu de oengist: 17.000 de lei

Simion Bogdan este o figură controversată a ONG-urilor de copii. Din starea de oengist e un om foarte bogat. A fost în trecut și președinte al CES. El e directorul fundației SERA. Conform declarației de interese ridică 17.000 de lei pe lună, ca salariu. 

„Am aflat că fundația se ocupa de un trafic de copii legalizat,” afirma în 2004, Günter Verheugen, comisar UE. 

 

Orban a fugit de SERA, ca de foc

Pe site-ul ministerului muncii, la propunerea Violetei Alexandru, figura în februarie 2020 un proiect de HG prin care Fundația SERA (Solidaritate cu Copiii Abandonați din România) se poate declara de utilitate publică pentru că a adunat aproape 85 de milioane de euro pentru copiii necăjiți ai țării noastre. Ludovic Orban a tot amânat decizia. Nu voia să-și mai creeze o problemă în plus. Fusese informat despre ce a făcut în trecut SERA.

O investigație, AICI!

Fundația a fost înființată prin anii ’90 de bancherul Francois Polge de Combret, implicat în mai multe afaceri de corupție. El călătorea de patru ori pe an în România. Făcea poze dramatice cu copii. Le prezenta la Bruxelles. A adunat aproape 35 de milioane de euro pentru dezvoltarea centrelor pentru copii.

Adopțiile internaționale erau interzise în Uniunea Europeană.

România se pregătea să adere la UE. Nu avea o legislație conformă.

Funcționarul european Roelie Post, primul oficial de la Bruxelles care s-a luptat pentru drepturile copiilor, a dezvăluit că în spatele acțiunilor umanitare stăteau adopțiile internaționale, interzise.

“Am aflat că fundația se ocupa de un trafic de copii legalizat,” afirma în 2004, Günter Verheugen, comisar UE. 

 

 

Fundația apare și într-un film difuzat de televiziunea germană WDR: “Găsește-mi un copil. Plătesc cash.” În documentar, fundația este acuzată că printr-o serie de programe ale universităților americane au făcut experimente științifice pe copii, la Centrul Sfânta Ecaterina din București.

Apogeul carierei medicului Bogdan Simion ar fi fost atins în 2015, când Dacian Cioloș i-a propus să fie ministrul muncii în cabinetul de tehnocrați. După scurt timp, premierul s-a răzgândit. Ar fi primit documente despre implicarea sa în diferite programe internaționale de sănătate și de control al bolilor.

Bogdan Simion se prezintă peste tot drept un luptător pentru drepturile copiilor.

În declarația de interese pe care a publicat-o, se menționează că e membru fondator al Fundației SERA.

 Prin decizia primului ministru au mai fost numiți și alții, unele fiind persoane onorabile, dar fără o competiție liberă și transparentă.

 

 

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Alertă la Spitalul Marie Curie. Zeci de ambulanțe și mașini de pompieri au fost acolo

Un incident a fost semnalat în noaptea de joi spre vineri la Spitalul Marie Curie din Capitală. Secretarul de stat Raed Arafat a precizat...

Grecia a înapoiat Turciei peste o mie de monede antice din argint furate

Grecia a restituit joi Turciei un tezaur de peste o mie de monede antice din argint furate, prima repatriere de acest tip care are...
Ultima oră
Pe aceeași temă