6 C
București
miercuri, 18 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăComisia Europeană. Adopțiile Internaționale interzise. Dosarul România (III)

Comisia Europeană. Adopțiile Internaționale interzise. Dosarul România (III)

Ancheta a pornit în Romania în anul 2004 și imediat i s-a cerut interzicerea adopțiilor internaționale de către UE.

Roelie Post a prezentat descoperirile din acest amplu dosar, însoțite de mărturiile oamenilor.

În Franța, campaniile mediatice merg și mai departe, adoptând imagini foarte dramatice. Francezii au transportat 70 de copii într-o zi – se arată în documentarul german. Lobby-ul adopțiilor sprijină o campanie extrem de dramatică.

„Chiar și acum, dacă cineva vrea să vorbească ceva de rău, spune: «A, ca și copiii orfani români», devenise totul un fenomen“, afirmă în interviu Roelie Post, funcționarul european care a fost numit în anul 1999 de Comisia Europeană să se ocupe de situația copiilor români.

În Uniunea Europeană adopțiile internaționale sunt interzise, iar România își dorea să devină membru cât mai repede. Stoparea adopțiilor internaționale era obligatorie.

Bancherul francez François Combret înființează fundația SERA – „Solidaritate cu Românii Abandonați“. Acesta este reprezentantul lobby-iștilor internaționali care se opun interzicerii adopțiilor internaționale în România. SERA cerea 25 milioane de euro de la EU pentru a construi case de copii.

François Combret zbura de 4 ori pe an în România și petrecea o săptămână de fiecare dată, mergând în centrele de copii și făcând numai poze alb-negru și extrem de dramatice. Apoi, fundația acestuia trimitea pozele către oficialii din Comisia Europeană. În media, François Combret compara situația copiilor orfani ai României cu o tabără de concentrare.

Surpriza vine însă când Fundația SERA, conform datelor oficiale, se dovedește a fi un paravan de export al copiilor, cu bani din donații. Cu acești bani finanțau noi agenții de adopții.

„Am aflat că era, de fapt, un trafic de copii legalizat. În practică, România a introdus un fel de sistem bonus. Organizațiile care caută să adopte și dau impresia că o fac pentru scopuri umanitare primesc puncte în conformitate cu numărul de donații. Se crease o piață, eu însumi am văzut cataloguri de unde puteai să-ți alegi un copil“, a declarat Günter Verheugen, comisar UE. 

Comisarul UE pentru Dezvoltare este șocat de sistemul de puncte al adopțiilor. Conform standardelor Uniunii Europene, business-ul din adopțiile copiilor este contrar politicii UE a protecției copilului.

SERA primea bani din donații. Acestea mergeau la noi agenții de adopție. Agențiile străine de adopții trimiteau apoi bani pentru a ajuta Protecția Copilului în România: training, aprovizionări, orice. Toate ajutoarele se transformau în puncte. Cine obținea cele mai multe puncte primea cei mai mulți copii spre adopție. Mecanismul pus la punct de SERA consta în donații către agenții care, la rândul lor, donau către autoritățile din România și primeau copii la schimb.

Günter Verheugen concluzionează că o țară care a legalizat sau aprobă traficul de copii nu poate adera la Uniunea Europeană.

Prin fondurile venite din afară, business-ul adopțiilor explodează, chiar și elitele politice ajung să se îmbogățească de pe urma adopțiilor. În 10 ani, 30.000 de copii au fost exportați din România.

Apar pagini și forumuri de discuții pe internet și o dată cu acestea apar și primele informații despre mită:

„A trebuit să plătesc pentru fata mea 2.500$ mită. Direct în biroul prim-ministrului“, se arată pe un forum de pe internet.

„Adopția a costat cam 30.000$. Dar, când băiatul era în avion, a început să strige: Mami! Voia să se întoarcă la asistenta maternală“.

„Sunt absolut convins că există un număr mare de cazuri neraportate, în care sistemul acesta nu era în beneficiul copiilor pentru a fi dați în sânul unei familii, ci pentru a fi abuzați sau orice altceva“, a spus Günter Verheugen.

Un cetățean american, angajat al unei agenții de adopții care lucra cu plasamentul din România, a fost arestat pentru pedofilie. Acesta abuza copiii în București, în România.

Uniunea Europeană se pregătea să aducă înapoi copiii familiilor și să le ofere ajutoare sociale acestora și sprijin. O amplă campanie de informare la TV începe să se desfășoare cu sprijinul Uniunii Europene.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cele mai citite

Bitcoin schimbă regulile jocului pentru mărcile de lux. Brandurile care îmbrățișează criptomonedele

Popularitatea tot mai mare a Bitcoin atrage atenția marilor mărci de lux, care explorează utilizarea criptomonedelor ca metodă de plată. Printemps, un retailer de lux...

Darius Olaru, aproape de transferul carierei! Rangers oferă aproape 5 milioane de euro pentru mijlocașul FCSB

Căpitanul roș-albaștrilor, desemnat „Mijlocașul anului” în Liga 1, este dorit insistent de formația scoțiană, care a lansat deja prima ofertă concretă. Darius Olaru, liderul și...

Cele mai eficiente resurse pentru pregătirea examenelor școlare din 2025 

În decursul anilor, materialele și metodele de pregătire pentru examenele școlare s-au schimbat și s-au dezvoltat, adaptându-se la modificările din sistemul de învățământ....
Ultima oră
Pe aceeași temă