13.6 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăARACIS și Ministerul Educației, cu mâinile legate la “Spiru Haret”

ARACIS și Ministerul Educației, cu mâinile legate la “Spiru Haret”

Întrebări esențiale

 

Ce face Ministerul Educației și Cercetării în legătură cu scandalul de la Universitatea “Spiru Haret”?

Potrivit surselor “România liberă”, o delegație a Ministerului Educației și Cercetării s-a deplasat, joi, la Universitatea “Spiru Haret” din București. De asemenea, tot joi, Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a avut o ședință în care membrii au discutat problema de la universitatea particulară.

Cine poate lua măsuri în cazul diplomelor vândute?

Legislația din România este slabă și nu permite intervenția imediată în astfel de cazuri. Ministerul Educației doar acreditează programele de studiu, dar nu poate amenda o instituție privată. ARACIS se află în litigiu cu Universitatea “Spiru Haret”. Organele de justiție sunt singurele care pot interveni în cazurile de corupție. Dar procesul este unul lung și anevoios.

ARACIS a efectuat recent un control la Universitatea „Spiru Haret” (USH) București și a constatat progrese în calitatea procesului educațional.

Agenția nu mai poate efectua, acum, un nou control la instituția de învățământ superior particulară, deoarece astfel de verificări se pot realiza legal doar la anumite intervale de timp (evaluare o dată la cinci ani), iar, în plus, ARACIS se află în litigiu cu USH. “ARACIS a efectuat un control recent la Universitatea Spiru Haret. Chiar ne-am bucurat să observăm că au făcut progrese în ceea ce privește calitatea educației. Pregătesc, acum, 8-9 mii de studenți, față de cei 300 de mii pe care îi aveau în urmă cu zece ani. La ultima evaluare, ARACIS a acordat acestei universități calificativul Încredere. Ei au dat în judecată ARACIS, solicitând calificativul cel mai înalt. Sunt patru calificative: Încredere Ridicată, Încredere, Încredere Limitată și Neîncredere. Din cauza acestui litigiu, ARACIS nu mai poate efectua control la Universitatea Spiru Haret, pentru că ne-am putea alege cu un nou proces. Oricum, aceste evaluări nu se pot realiza decât periodic. Universitatea ‘Spiru Haret’ a fost evaluată în urmă cu câțiva ani și acea evaluare este încă valabilă”, a declarat, pentru “România liberă”, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, Anton Hadăr, membru ARACIS.

Acesta ne-a mai explicat că legislația românească ar trebui schimbată pentru a permite intervenția imediată în astfel de cazuri. “Ne-a părut rău să aflăm din mass-media de acest caz de la Universitatea SpiruHaret, mai ales că făcuseră progrese în privința calității educației și lucrurile erau aproape de normal. În cazul diplomelor acordate fără substanță, doar organele abilitate pot interveni. Din nefericire, legislația românească este slabă și nu permite o intervenție imediată. Este nevoie de un proces în instanță, care durează mult și de multe ori nu se soluționează. Am discutat și cu doamna ministru Anisie (n.r. Monica Anisie, ministrul Educației și Cercetării) și i-am spus că este nevoie de schimbarea legislației”, ne-a mai declarat Hadăr.

 

Conflict vechi între Ministerul Educației și USH

Universitatea “Spiru Haret” a mai fost implicată într-un scandal amplu, cu învățământul la distanță, în perioada în care la conducerea Ministerului Educației se afla Ecaterina Andronescu. “Atunci au avut altă problemă, cu învățământul la distanță. Aveau peste 200.000 de studenți și doar 600 de profesori și nu se poate discuta despre eficiență în procesul educational, în această situație. Am dat, atunci, o ordonanță de urgență prin care am desființat învățământul la distanță. Acum este mult mai rezonabil numărul de studenți pe care îl au”, a declarat, pentru “România liberă”, fostul ministru al Educației Ecaterina Andronescu.

Aceasta ne-a precizat că au existat mai multe verificări ale Corpului de Control al Ministrului Educației, în acea perioadă. “Am efectuat mai multe controale, cu specialiști foarte bine pregătiți. De aceea am ajuns la concluzia că profesorii acelei universități nu aveau cum să-și cunoască toți studenții. Ceea ce se spune acum despre Universitatea Spiru Haret, că au fost implicați profesori, decani și prorectori în vânzarea de diplome este foarte grav. Ceea ce s-a întâmplat la Universitatea Spiru Haret afectează imaginea întregului învățământ superior românesc”, ne-a mai spus Ecaterina Andronescu.

În anul 2012 însă, instanța de judecată a obligat Ministerul Educației să recunoască diplomele studenților ce au absolvit forma de învățământ la distanță, la USH. Instanța motiva hotărârea, prin faptul că studenții nu avea de unde să știe că facultatea nu era acreditată.

Secretarul de stat pe învățământ superior, Gigel Paraschiv, a declarat că Ministerul Educației și Cercetării va efectua un control la USH, după ce DIICOT își va termina acțiunea acolo.

Surse din cadrul Ministerului Educației au declarat însă pentru “România liberă” că o delegație a instituției a mers chiar joi la sediul universității particulare.

Şase persoane au fost reţinute într-un caz de fraudare a examenelor de licenţă şi master de la Universitatea Spiru Haret, urmând să fie prezentate instanţei cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, a informat, joi, DIICOT.

Procurorii au făcut, miercuri, 76 de percheziţii în Bucureşti şi judeţele Braşov, Bistriţa-Năsăud, Ilfov, Giurgiu, Călăraşi, Vaslui, Satu Mare, Ialomiţa, Timişoara, Dâmboviţa, Botoşani, Cluj şi Mureş, dintre care 13 la sediile unor instituţii de învăţământ superior, cauza vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, luare de mită, dare de mită, complicitate la dare de mită, divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, instigare la însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie, abuz în serviciu, participaţie improprie la abuz în serviciu, fals intelectual, participaţie improprie la fals intelectual, instigare la fals intelectual, instigare la abuz în serviciu, cumpărare de influenţă şi complicitate la cumpărare de influenţă.
Potrivit unor surse judiciare, percheziţiile au vizat şi locuinţele unuia dintre prorectorii universităţii, secretari ai unor facultăţi, profesori, dar şi studenţi.
Conform DIICOT, pe parcursul anului universitar 2018 – 2019, unul dintre prorectori, împreună cu secretari ai unor facultăţi din cadrul universităţii, angajaţi care aveau acces la grilele de examen, precum şi alte cadre de conducere, inclusiv cadre didactice direct implicate în evaluarea finală a studenţilor, au constituit un grup infracţional organizat în scopul comiterii de infracţiuni de corupţie, infracţiuni de serviciu, falsuri intelectuale, uz de fals, divulgarea de informaţii nepublice, însuşirea, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor şi prezentarea ei ca o creaţie intelectuală proprie.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Cutremur produs în zona seismică Vrancea, în această dimineață

Un cutremur cu magnitudinea de 3,5 grade pe Richter s-a produs, vineri dimineaţa, la ora locală 2:05, în judeţul Buzău, zona seismică Vrancea, potrivit...

EXCLUSIV. Directorii de școli, schimbați înainte de alegeri. STATISTICĂ

De la 1 ianuarie 2023 și până la jumătatea lunii martie a super anului electoral în curs, peste 500 de directori și directori adjuncți...

Astăzi începe vacanța de Paște. Când se întorc la școală elevii

Elevii vor intra de vineri în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul...
Ultima oră
Pe aceeași temă