-2 C
București
duminică, 24 noiembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăZece banci cer ajutorul UE si BCE pentru Europa de Est

Zece banci cer ajutorul UE si BCE pentru Europa de Est

» Bancherii romani spun ca, deocamdata, BNR ar trebui sa reduca rezervele obligatorii.

» Comisia spune ca a reactionat pozitiv la cerere, marind fondurile BEI si BERD.

Zece banci de top cu activitati in Europa Centrala si de Est fac lobby la UE si BCE pentru extinderea facilitatilor anticriza si in regiunea estica a Europei, potrivit cotidianului "Financial Times". Opt dintre acestea desfasoara direct operatiuni pe piata financiara romaneasca: Raiffeisen, UniCredit, Intesa Sanpaolo, Erste Bank, Societe Generale, KBC, Bayern Landesbank si EFG Eurobank.
Bancile au cerut Uniunii si Bancii Centrale Europene (BCE) sa sprijine si Serbia si Ucraina, tari din regiune care nu sunt inca membre UE.
"Multi dintre noi au luptat vreme de 50 de ani pentru a scoate tarile din comunism si, acum ca avem o piata libera in regiune, nu putem sa le lasam singure cand bate un vant aspru", a spus seful Raiffeisen International, Herbert Stepic. El a mai declarat ca efortul financiar necesar pentru sprijinirea regiunii ar fi mic, in comparatie cu sumele uriase puse la dispozitia bancilor din economiile europene mari.

 

Orice masura pentru sprijinirea sistemului bancar nu poate fi limitata doar la bancile din vestul Europei.
Pana in acest moment, institutiile Uniunii au jucat un rol important in pachetele de ajutor financiar oferite, alaturi de Fondul Monetar International (FMI), unor tari din regiune. Pe de alta parte, bancile internationale cer ca Bruxelles-ul si BCE sa fie gata sa intinda o mana de ajutor si economiilor vulnerabile, care nu sunt membre UE.

Herbert Stepic declara, in decembrie 2008, ca Romania ar avea nevoie de un pachet de ajutor de circa 5 miliarde euro pentru a rezolva problemele de lichiditate din piata. El explica atunci ca o asemenea masura ar ajuta la restabilirea increderii intre banci, ceea ce ar duce la reluarea creditarii economiei reale. "Clar avem nevoie de niste masuri pentru sistemul bancar si la noi in tara. Daca ar fi sa vorbim de asistenta financiara data de catre stat bancilor, este nevoie de asa ceva in Romania", a comentat specialistul Matei Paun, partener al BAC Investment. El a atras atentia ca masurile ar trebui luate in asa fel incat sa nu fie irositi banii contribuabililor. "Implementarea unor asemenea masuri ar trebui facuta cat mai eficient pentru beneficiarul final, adica pentru populatie", a subliniat Paun. El a adaugat ca s-a vorbit la nivelul Uniunii ca BCE sa supravegheze pietele din Europa. Bancherii romani spun insa ca nu este vorba de o cerere imediata de finantare, ci de aranjamente pentru mentinerea stabilitatii sistemului.

"Ceea ce conteaza este atitudinea pe care o au toate autoritatile din regiune. Sistemul bancar din orice tara reprezinta coloana vertebrala a economiei si nici o tara nu isi poate permite sa fie indiferenta", a declarat prim-vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania, Marinel Burduja. In actualul context, astfel de crize "sunt peste noi", a mai spus reprezentantul bancii romanesti. Burduja a adaugat ca, in acest moment, nu ar fi neaparat nevoie de o implicare financiara a statului. "Cel mai bine, ar trebui sa fie luate decizii la nivelul Bancii Nationale a Romaniei, prin reducerea rezervelor minime obligatorii, ceea ce ar aduce lichiditati bancilor. Aceste fonduri suplimentare ar duce la amplificarea activitatii de creditare, ranita de actualul context", a declarat Burduja.

"Nu ne putem permite o atitudine contemplativa. E ca si cum s-ar scufunda un vas si toti se uita. Cel mai bine ar fi sa existe actiuni concertate, care sa implice toti actorii. Acum trebuie facute sacrificii de catre toti, de exemplu, bancile nici nu se mai uita la profit acum", a conchis prim-vicepresedintele Raiffeisen.  Comisia Europeana a confirmat faptul ca un grup de banci i-au trimis comisarului pentru Afaceri economice, Joaquin Almunia, o scrisoare in care cereau sustinere pentru afacerile lor din statele est-europene, inca din luna noiembrie.

"Am primit o scrisoare. Cred ca scrisoarea a fost trimisa in noiembrie", a admis purtatoarea de cuvant Amelia Torres. Ea a precizat ca oficialii Comisiei au reactionat pozitiv la solicitarea bancherilor, propunand marirea fondurilor alocate Bancii Europene pentru Investitii (BEI) si Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), precum si urgentarea acordarii banilor europeni. Totodata, spune Torres, UE a majorat fondul special pentru membrii sai din afara zonei euro, din care s-au alocat bani Letoniei si Ungariei, in pachetul comun cu FMI.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă