21 C
București
sâmbătă, 27 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăZece banci au redus dobanzile la depozite in ultima luna

Zece banci au redus dobanzile la depozite in ultima luna

In cele patru saptamani scurse de cand BNR a taiat 0,5% din dobanda-cheie, pana la 9,5%, si a continuat sa asigure lichiditati suficiente pe piata monetara, zece banci au anuntat reduceri ale dobanzilor la produsele de economisire in lei, cu 0,75% pana la 2%. S-a ajuns ca doar doua banci sa mai ofere randamente la economisire de peste 15%, desi in urma cu doua-trei luni existau peste 15 astfel de oferte, inclusiv de la bancile mari. Batalia pentru atragerea de resurse s-a temperat semnificativ dupa capitalizarile efectuate de bancile-mama si dupa incheierea acordului cu FMI, care a permis BNR sa sustina puternic lichiditatea in piata monetara. Acesta este un prim pas inspre atat de asteptata ieftinire a creditelor in lei, la care restantele continua sa creasca semnificativ. Analistii spun ca o ieftinire generalizata a creditelor in lei ar putea avea loc abia in trimestrul al treilea.

Cel mai recent anunt a venit dinspre ING Bank, unde dobanzile la depozite au fost reduse cu 1,75%, pana la nivelurile de 12,25% (la o luna si trei luni) si 10,25% (pe 12 luni). In acelasi timp, Millennium Bank a taiat 4% din dobanda la contul curent, pana la 7%, dar la depozite a ramas cu cele mai mari dobanzi, de 16% (pe 9 si 12 luni). Dupa o reducere in doua etape, cu 0,75% cumulat, dobanzile platite de Banca Transilvania la depozite au ajuns la 12,25%-12,75%, de la o luna la un an.
De o saptamana, Alpha Bank plateste dobanzi cu 1,5-2% mai mici la depozite, cea mai mare ramanand dobanda pe o luna, de 13%. Volksbank a taiat 1,4% din dobanzile la depozite, acestea ajungand la 13% pe o luna si 9,5% pe 12 luni. De doua saptamani, Banca Romaneasca a redus dobanzile la depozite cu 0,75%, pana la niveluri de 12,5-13%. De asemenea, RBS (fosta ABN Amro) a taiat 1,5% din dobanzile platite deponentilor, astfel ca acestea sunt in prezent de 12%.

OTP, Garanti si Piraeus au fost bancile care si-au ajustat cel mai rapid dobanzile la depozite dupa reducerea dobanzii-cheie de catre BNR. OTP a micsorat dobanzile cu 1,5%, pana la 14% (pe trei luni), Garanti cu 1%, pana la 14,25% (pe trei luni), iar Piraeus cu 1,5%, pana la 12,5-13%, de la o luna la un an. Totusi, jumatate din primele zece banci din sistem – BCR, BRD, Raiffeisen, UniCredit Tiriac si CEC Bank – n-au anuntat in ultimele saptamani reduceri ale dobanzilor la depozite. Din contra, BCR, UniCredit Tiriac si CEC Bank chiar au oferit sau chiar mai ofera, in cadrul campaniei promotionale, dobanzi dintre cele mai ridicate din sistemul bancar, de 14% pe 12 luni – BCR, 13,5% – UniCredit Tiriac si de 13% – CEC Bank. Chiar daca nu a operat ajustari recente,  dobanzile la depozite oferite de Raiffeisen sunt printre cele mai mici din piata, cea mai mare dobanda fiind de 10,5% pe 12 luni. Prin urmare, este de asteptat ca si restul bancilor sa reduca dobanzile, mai ales ca ieri dobanzile de pe piata monetara coborasera la 10-11%.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă